Una veche alta nouă. ”Călarași-tîrg”

În fotografie: Prin filele cărții ”Călărași-tîrg” Fotografie: Natalia Junghietu

În fotografie: Prin filele cărții ”Călărași-tîrg” Fotografie: Natalia Junghietu
În fotografie: Prin filele cărții ”Călărași-tîrg”
Fotografie: Natalia Junghietu

Orașul Călărași va avea o carte a sa. Una nouă, dar în baza unei monografii mai vechi, scrisă în ivrită și descoperită într-o bibliotecă din New York de către istoricul călărășean Iacob Mîndrescu. Era scanată și plasată pe site-ul bibliotecii. Cartea fusese editată în anul 1966.
Sînt 533 de pagini cu istorii cutremurătoare, cu amintiri ale foștilor locuitori ai Călărașiului, cu numeroase fotografii unicale. Cartea conține informații senzaționale despre Călărașiul de odinioară, despre viața evreilor ce au populat localitatea ani în șir.
”Nostalgie pentru Călărași”, ”Orașul meu natal”, ”Orașul – izvorul al inspirației”, ”Istoria orașului și începutul lui”, ”Piața Basarabia și orașul Călărași la finele secolului al XIX-lea”, ”Demonii în Călărași”, ”Pogromul” – sînt doar cîteva dintre cele 150 de capitole, cît cuprinde cartea. Tot aici se regăsește și harta veche a localității.
Iacob Mîndrescu a purces la traducerea acestei lucrări importante pentru Călărași. Este foarte complicat. ”La facultate am învățat cîte ceva în ivrită, mi-am cumpărat pe atunci și un dicționar rus-evreiesc. Dar e foarte greu de tradus”, a recunoscut istoricul. Nu se dă bătut, însă. Și-a pus în gînd acest lucru și trebuie să-l îndeplinească. Speră să găsească un cunoscător al ivritei, care îl va ajuta.
Netezește cu drag fiecare filă. Chiar dacă a imprimat tot volumul recent, foile par îngălbenite de vreme. ”Special am ales aceste foi, ca să ne ducă cu gîndul la timpurile ce au trecut”, explică istoricul. În scurt timp, cartea va fi copertată și își va găsi locul în primărie, la parter, în vederea tuturor.
După ce va fi tradusă în română, ea va fi completată cu noi informații, despre istoria modernă a orașului Călărași. Cheltuielile pentru editare și le va asuma primăria Călărași.
”Sînt niște informații foarte interesante despre Călărași-tîrg, sînt memorii ale foștilor locuitori, care au o mare valoare pentru noi”, a explicat Iacob Mîndrescu.
Dînsul adună, în paralel, noi fotografii, noi documente istorice. Mai are de lucru și la acest capitol. Deține deja lista evreilor deportați din Călărași. Și documentul în care se atestă pentru prima oară localitatea. E un document scris în slavonă. Și acesta va fi expus în primărie.
”Cînd am văzut această carte, am rămas foarte impresionat”, a recunoscut primarul de Călărași, Nicolae Melnic. Dînsul a dat asigurări că volumul despre Călărași va apărea neapărat, iar primăria va oferi tot suportul necesar.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *