Maia Sandu: „Cei care vor dori să candideze în organele de conducere ale partidului, vor trebui să treacă de filtrul unei Comisii de etică”

Maia Sandu

Maia Sandu
În fotografie: Maia Sandu. Sursa: Lilia Zaharia

În prezent, grupul de iniţiativă al Mişcării “În PAS cu Maia Sandu” adună semnături de la cetăţeni pentru a înregistra “Partidul Acţiune şi Solidaritate” (PAS) la Ministerul Justiţiei. Ex-ministra Educaţiei a declarat într-un interviu acordat Asociaţiei Presei Independente (API) că persoanele, care vor face parte din conducerea viitorului partid (atât la nivel local, cât şi la nivel central), vor fi supuse unui test de integritate. În cazul în care aceştia vor încălca angajamentul semnat pe propria răspundere, ei riscă să fie excluşi din echipă.

  • Aţi activat anterior într-o instituţie publică. De ce acum intenţionaţi să creaţi un partid politic?

În primul rând, doresc să schimb clasa politică. Fiind în Guvern, am înţeles că lucrurile pot fi schimbate doar dacă ai o clasă politică care doreşte acest lucru pentru cetăţeni. Acum nu avem o asemenea clasă politică, de aceea, am decis  noi să venim cu o ofertă.

  • Aţi avut întâlniri şi discuţii cu cetăţeni din diferite localităţi ale ţării. Care sunt nemulţumirile lor de bază?

De-a lungul timpului, marea majoritate a partidelor politice dar şi guvernele reprezentate de aceste partide au dezamăgit lumea. Este firesc să ajungem în situaţia în care nimeni nu mai are încredere în nimic.
Agenda noastră este să construim o forţă politică de alternativă şi să ajungem la inimile şi minţile oamenilor, să încercăm să-i facem să creadă în acest partid, ca eventual, să ne poată sprijini la viitoarele alegeri, iar ulterior să purcedem la realizarea obiectivelor propuse de îmbunătăţire a vieţii cetăţenilor.
Pe de o parte, oamenii vor să ştie ce se va întâmpla în Republica Moldova pe viitor şi cum vedem noi derularea evenimentelor. Pe de altă parte, marea majoritate a celor care vin la întâlnirile cu noi este extrem de îngrijorată de calitatea acestor guvernanţi. O bună parte din discuţii sunt despre: “Ce facem în continuare?”. Oamenii se interesează cine vor fi cei care vor reprezenta partidul atât la nivel central, cât şi la nivel local. Ei vor să ştie care sunt procedurile prin care noi vom identifica cele mai potrivite persoane care să ne reprezinte.
Când zic persoane potrivite, mă refer la oameni integri, care sunt respectaţi în localităţi. Aici cred că este şi cheia cum reuşim să spulberăm neîncrederea în partidele politice în general, indiferent dacă ele sunt vechi sau noi. Vom reuşi acest lucru doar atunci când vor vedea că partidul este reprezentat de oameni pe care societatea îi respectă, aceasta fiind şi provocarea noastră. Vrem să atragem în partid oameni care au o reputaţie bună, aceştia să fie cartea noastră de vizită în fiecare localitate.

  • Care vor fi criteriile de selectare a persoanelor integri?

Este un proces dificil, deoarece atunci când vorbim despre toţi membrii partidului, vorbim despre o masă mare de oameni. Pentru cei care doresc să devină membri, noi avem un angajament pe propria răspundere prin care ei vor spune că nu au fost implicaţi în tot felul de acte de corupţie, că nu tolerează acest fenomen. Un lucru foarte important este ca ei să-şi asume angajamentul că nu devin membrii acestui partid pentru a obţine beneficii personale. Admitem că vor fi persoane care vor semna acest angajament, dar nu neapărat vor corespunde acelor criterii. Însă, pe parcurs vom vedea care sunt intenţiile adevărate ale acestor oameni şi întotdeauna vom putea să-i eliminăm din listă pe cei care nu respectă valorile pe care le-am declarat în manifest.
La nivelul fiecărei organizaţii locale/raionale va există o comisie de integritate, oameni care se vor preocupa de calitatea membrilor şi de comportamentul organelor de conducere. Cei care vor dori să candideze în organele de conducere ale partidului, vor trebui să treacă de acest filtru al Comisiei de etică. De asemenea, ei vor trebui să vină cu un program, să facă dovada înţelegerii situaţiei locale, dar totodată să-i convingă pe ceilalţi membri că organizaţia locală a partidului va lucra într-un cadru participativ, adică toată lumea se va implica în procesul de luare a deciziilor.
Vreau să mai spun un lucru foarte important. Noi suntem obligaţi de lege să alegem organele locale de conducere ale partidului. Fiindcă suntem la etapa iniţială, când membrii sau viitorii membri nu se prea cunosc, chiar dacă vin dintr-un raion sau din aceeaşi localitate, termenul pentru care va fi aleasă conducerea la nivel local va fi unul limitat. Vom decide dacă pentru şase sau nouă luni. Ulterior, după expirarea acestui termen, când lumea se va cunoaşte destul de bine, vom avea alegeri repetate şi la acea etapă se vor alege organele de conducere pentru o perioadă mai îndelungată, şi anume, de patru ani.

  • În situaţia în care apar bănuieli că persoana aleasă să conducă partidul la nivel local nu este integră, iar presa vine cu argumente, în acest sens, cum veţi proceda?

Cea mai reală modalitate de sancţionare este excluderea din partid. Este bine ca presa locală să reacţioneze şi să ne informeze mai devreme, înainte ca să se desfăşoare aceste alegeri, dar niciodată nu-i târziu. Dacă apar anumite suspiciuni, ele trebuie să fie demonstrate. Da, în situaţia în care la noi justiţia funcţionează, aşa cum funcţionează, atunci doar presa are rolul justiţiei, chiar dacă nu poate prin lege să dea verdictul final.

  • V-aţi referit la angajamentele pe care urmează să le semneze membrii partidului dvs., dar ce părere aveţi despre modul cum au fost semnate declaraţia de integritate de membri actualului Executiv?

Dacă pornim de la modul cum a fost votat Guvernul, dar şi de la felul cum a fost semnată această declaraţie, ajungem la concluzia că nu putem pune valoare pe organizarea acestor procese. Dacă cineva dorea să-şi demonstreze corectitudinea şi integritatea, putea să o facă de faţă cu presa, să răspundă eventual la nişte întrebări. Altfel, acest element discreditează procesul de semnare a declaraţiei pe propria răspundere.

  • Ce intenţionează să întreprindă PAS ca să întoarcă în ţară specialiştii care au plecat să muncească în străinătate?

Concetăţenii noştri care au ajuns să trăiască în alte ţări sunt în primul rând îngrijoraţi de soarta oamenilor dragi pe care i-au lăsat acasă: a părinţilor, copiilor, prietenilor etc. Aceasta este prima problemă pe care o formulează ei şi spun că şi-ar dori o guvernare care să schimbe lucrurile în bine. Va trebui un efort mult mai mare ca să reuşim să-i convingem pe ei ca să revină acasă. Va trebui să construim o societate care să fie comparabilă cu ceea ce văd ei peste hotare. Ei îşi doresc să fie schimbată clasa politică. Sunt oameni care au resurse financiare şi sunt dispuşi să cofinanţeze anumite lucruri. Ei sunt deschişi să ajute şi în programe specifice diasporei: de exemplu, să elaboreze materiale educaţionale pentru copiii din diasporă pentru ca aceştia să studieze limba română. Există anumite lucruri care au fost elaborate de Guvernul României, dar noi putem dezvolta aceste materiale pentru a transmite anumite elemente ce ţin de Republica Moldova.

  • În cadrul Forumului Civic desfăşurat recent, aţi înaintat guvernanţilor câteva condiţii de depăşire a crizei politice, economice şi sociale cum ar fi: modificarea cadrului legislativ în domeniul sistemului bancar; selectarea Guvernatorului BNM în cadrul unui concurs monitorizat de experţi internaţionali, demiterea Procurorului General şi numirea unui procuror european, dar şi demiterea şefilor structurilor de prevenire şi combatere a corupţiei etc. Aţi cerut ca aceste condiţii să fie realizate în decurs de 30 de zile. Cum au reacţionat autorităţile?

Nu a fost nici o reacţie. Nu am văzut nici o declaraţie în care să spună că acceptă sau nu. Am văzut doar reacţia autorităţilor la condiţiile impuse de către Guvernul României.
În ceea ce priveşte monitorizarea condiţiilor impuse de către Forumul Civic, este foarte clar că la capitolul alegerii Guvernatorului Băncii Naţionale, procedura anunţată de către preşedintele Parlamentului nu ţine cont de condiţia anunţată de noi.
De asemenea, nu am văzut nici o reacţie la condiţia de modificare a legislaţiei cu privire la partidele politice şi finanţarea acestora. Aici ar trebui să primim cel puţin o invitaţie din partea Guvernului la o activitate comună, fiindcă în trecut au fost făcute anumite recomandări pentru aceste iniţiative, doar că nimeni nu le-a luat în seamă. Nu cred că avem şanse şi în ceea ce priveşte demitere unor funcţionari şi demnitari actuali. Noi aşteptăm expirarea celor 30 de zile.

  • La ce etapă se află procesul de colectare a semnăturilor pentru înregistrarea partidului?

Avem peste patru mii de semnături şi acum suntem la etapa de creare a organizaţiilor locale în cel puţin jumătate din toate raioanele ţării, aşa cum spune legea şi pentru aceasta mai avem nevoie de câteva săptămâni.

  • Mulţumim pentru interviul acordat.

Interviu realizat de Lilia Zaharia
Sursa fotografiei: Lilia Zaharia


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *