Macul roșu, o plantă curativă și decorativă

floriMacul roșu (Papaver Rhoeas), cunoscut în popor și sub numele de mac iepuresc, mac de grădină sau somnișor, este o plantă erbacee anuală, care impresionează prin aspectul petalelor sale. Florile colorate intens au tulpini înalte, acoperite cu perișori protectori.
Începînd cu luna mai pîna la finele lunii iulie, macul roșu poate fi admirat aproape pretutindeni, începînd cu zonele însorite ale cîmpiei pîna la altitudini destul de ridicate, în cadrul culturilor de cereale, pe marginea drumului sau în curțile iubitorilor de plante.
Macul roșu este întîlnit sub două tipuri majore: primul este macul de cîmp, a cărui apariție nu este controlată, iar al doilea este macul cultivat de către om.
Macul roșu în medicină
Singurele părți ale macului care pot fi administrate în scop medicinal sînt petalele, restul componentelor fiind otrăvitoare. Prepararea petalelor pentru uz medicinal se efectuează în perioada de maximă dezvoltare a florilor, cînd trebuie culese și lăsate să se usuce într-un loc umbros. Cele mai bune rezultate le oferă în cadrul tratamentelor împotriva afecțiunilor aparatului respirator și a insomniei. Petalele de mac se folosesc la prepararea ceaiurilor, tincturilor și siropurilor. Nu se recomandă administrarea în cantități mari și fără acordul medicului, deoarece, consumate necorespunzător, pot avea efecte halucinogene.
Macul roșu în grădină
Macul roșu poate înfrumuseța orice grădină inducînd buna dispoziție. Pentru a avea o grădină decorată cu mulți maci nu trebuie decît să plantați semințele primăvara sau chiar puțin mai devreme, după ultimul îngheț, respectînd următoarele sfaturi:
– pentru plantarea macilor alegeți un loc însorit, cu sol neutru și apropiat pe cît se poate de o sursă care să vă permită să îi udați;
– curățați buruienile de pe suprafața vizată, afînați solul pentru a facilita circulația apei și nivelați suprafața de teren;
– plasați semințele pe pămînt fără a le îngropa, deoarece au nevoie de lumină în procesul de germinare și mențineți umiditatea solului pînă se întîmplă acest lucru. Semințele vor germina la aproximativ10-15 zile din momentul în care au fost plantate;
– după ce au crescut, aveți grijă să udați plantele corespunzător. Veți vedea că pe măsură ce se apropie sfîrșitul de sezon tot mai mulți maci se vor usca, motiv pentru care trebuie îndepărtați și păstrați doar cei buni. Anul următor macii vor fi prezenți într-un număr mai mare, spre bucuria tuturor, datorită semințelor scuturate pe sol și transportate de vînt.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *