Banii tăi | Dialog eficient între autorități și cetățeni = proiecte de investiții capitale durabile și de succes
Deși consultările cu cetățenii despre cum și unde se cheltuie banii publici nu le sînt străine autorităților din orașul Nisporeni, totuși loc pentru mai bine există totdeauna. Au recunoscut înșiși funcționarii publici din primărie. Mai mult ca atît, ei consideră că Proiectul ”Sporirea transparenței investițiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunităților”, implementat de ”Expresul” și alte ziare, membre ale Asociației Presei Independente, cu suportul financiar al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău din Fondul pentru Bună Guvernare, va îmbunătăți situația la acest capitol.
Pe 12 februarie, la Nisporeni a avut loc ședința de lansare a proiectului respectiv. Toți cei care au participat la eveniment, au afirmat într-un glas că proiectul este actual, util și binevenit pentru autorități, dar și pentru locuitorii orașului Nisporeni.
Opinii și sugestii
Olga Vacari, specialist responsabil de proiectele investiționale în cadrul prmăriei Nisporeni:
”Comunicarea cu cetățenii trebuie să aibă loc în permanență”
Nu toată lumea are posibilitate să vină la primărie pentru a afla despre cum și unde se cheltuiesc banii publici sau ce se mai face prin oraș. De aceea autoritățile ar trebui să meargă în toate sectoarele orașului, să organizeze consultări publice cu cetățenii. Așa prevede și legislația, așa e și normal să fie într-o societate democratică.
Deși noi îndeplinim aceste cerințe, totuși, consider că ar trebui mai des să fie organizate dezbateri publice, pentru ca acest proces să devină o obișnuință atît pentru autorități, cît și pentru cetățeni. Ar fi bine să fie stabilit un orar lunar al consultărilor publice, să ne întîlnim cu cetățenii, să le aflăm părerea: ce e bine, ce trebuie să punem pe primul loc, cărui proiect trebuie să dăm prioritate și de ce. Acest fapt, într-un fel, ne-ar ușura și nouă munca, pentru că am cunoaște de ce au nevoie cu adevărat cetățenii și la care proiecte de investiții capitale să ne concentrăm atenția. Pe de altă parte, în timpurile de azi, cînd ne confruntăm cu o criză economică, noi, de fapt, nici nu prea avem de ales și de prioritizat proiecte investiționale. Oricum, comunicarea cu cetățenii trebuie să aibă loc chiar și în asemenea condiții.
Valentina Tudos, contabil-șefă primăria Nisporeni:
”Vreau să cred că proiectul va fi util și eficient”
Discutînd cu locuitorii orașului, am ajuns la concluzia că mulți dintre ei nu sînt la curent cu lucrurile și evenimentele care au loc la Nisporeni. Lipsa de informație este o problemă. Mulți se întreabă ce a mai reușit să realizeze primarul de cînd a venit în funcție. Din cauza lipsei de informații, fac, deseori, concluzii eronate, că banii se cheltuie ineficient și fără vreun rezultat vizibil. Eu chiar le-am reproșat și le-am comunicat că, de bine-de rău, proiectele de investiții capitale începute de fostul primar nu au fost stopate, ci, dimpotrivă, continuă. Adică, se muncește la primărie și se fac lucruri bune pentru cetățeni. Pur și simplu, nu se aduce la cunoștința oamenilor despre aceste realizări și, în rezultat, avem parte doar de învinuiri și reproșuri.
Eu chiar vreau să cred că proiectul inițiat de ”Expresul” va fi util și eficient. Sperăm că despre proiectele de investiții capitale, și cele care au fost, și cele ce urmează să fie implementate, să afle cît mai multă lume și să nu ne mai învinuiască că nu se face nimic.
Igor Crăciun, jurist în cadrul primăriei Nisporeni:
”Jurnaliștii trebuie să-și facă bine și calitativ treaba”
Din cîte am înțeles, un rol important în procesul de dialog dintre autorități și cetățeni îl va avea presa. Consider că jurnaliștii trebuie să-și facă bine și calitativ treaba, ca să transmită informația corect și echidistant societății. Pe lîngă aceasta, ar fi bine ca practica pe care doriți s-o inițiați să dureze nu numai cîteva luni, dar să aibă și continuitate și după finalizarea proiectului. În plus, ar fi bine ca în acest proces de sporire a transparenței investițiilor capitale să se implice nu numai ziarul ”Expresul”, ci și celelalte surse mass-media. Acest subiect este important și de interes major pentru cetățeni și merită să fie abordat cît mai des în presă.
Eduard Ilco, inginer funciar în cadrul primăriei Nisporeni:
”Să obținem un parteneriat trilateral eficient între autorități, cetățeni și presă”
Tot ce se face spre binele oamenilor este binevenit. În prezent, la Nisporeni e în derulare un proiect mare, ce ține de aprovizionarea cu apă potabilă a orașului. Eu cred că despre acest proiect trebuie să cunoască cît mai multă lume, astfel ca să fie adus la bun sfîrșit. Toți își doresc apă în casele lor, dar nu toți se grăbesc să achite contribuția prevăzută de proiect. Aici, consider, proiectul respectiv s-ar putea intersecta cu proiectul de aprovizionare cu apă potabilă a orașului Nisporeni. În rezultat, am putea obține un număr cît mai mare de oameni informați despre un proiect de investiție capitală foarte necesar Nisporeniului, dar și un parteneriat trilateral eficient între autorități, cetățeni și presă.
Mă bucur că anume în acest moment a fost inițiat proiectul în cauză și că anume Nisporeniul va deveni beneficiarul lui. Oamenii trebuie să știe cu cît greu se implementează un proiect de investiții capitale, cît timp, efort și bani se cheltuie în acest sens și cît de mult avem nevoie de înțelegerea și sprijinul lor atunci cînd reușim să atragem o investiție europeană de milioane și mai avem nevoie de o mică contribuție din partea lor.
Apropo
La ședința de lansare a proiectului a participat și primarul de Nisporeni, Grigore Robu. Dînsul a dat asigurări că se va implica activ în organizarea consultărilor publice cu cetățenii, căci părerea lor contează. Contează, în mod special, cînd este vorba de bani publici și investiții capitale.
Lasă un răspuns