Banii publici – sub lupă | Despre lege, investiții capitale și responsabilitate
Veaceslav Negruță, expert în finanțe publice:
Conform legislației și actelor normative, autoritățile locale trebuie să organizeze consultări cu cetățenii atunci cînd este vorba despre investițiile capitale. Mai mult ca atît, ele trebuie să aibă un grup constituit la nivel local, care se ocupă de tot ce ține de investițiile capitale, trebuie să aibă și un regulament de activitate, care să stabilească procedurile, modalitățile, competențele fiecărui funcționar la tot ce se cheamă investiții capitale.
Anul 2016 prin prisma investițiilor capitale.
”Va fi un an cu constrîngeri bugetare puternice”
Potrivit lui Veacelsav Negruță, anul 2016 va fi un pic mai diferit decît alți ani, iar subiectul investițiilor capitale, proiecte investiționale, este foarte sensibil pentru toate autorități, atît centrale, cît și locale. De ce? ”Pentru că nu vor fi mijloace suficiente decît pentru anumite cheltuieli curente de existență”, a specificat expertul, menționînd că se prefigurează un an ”cu constrîngeri bugetare puternice și, probabil, cu proiecte investiționale foarte și foarte puține”.
Un an nou cu o nouă lege a finanțelor publice locale
Veaceslav Negruță: ”Legea nouă a finanțelor publice locale ne dă posibilitatea să arătăm încotro tindem și, atunci cînd vor apărea mai multe proiecte investiționale, fie în 2017, fie în 2018, atît autoritățile locale, cît și comunitatea, dar și mass-media, să fie pregătite pentru a face față valului masiv de investiții capitale. Anul 2016 va fi ca un fel de training, dar care va fi util pe viitor”.
De la 1 ianuarie 2016, autoritățile publice locale sînt obligate să-și bugeteze toate cheltuielile, în baza programelor de cheltuieli. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că se specifică care este obiectivul, pentru ce se cheltuie banul public și, respectiv, există un set de indicatori care evaluează eficiența cheltuielii banului. La sfîrșit de an, se va face analiza cheltuielii banului în baza programului respectiv.
Totul trebuie să fie fundamentat, de la început și pînă la sfîrșitul programului. Se face raportarea, efectul, beneficiile și identificarea problemelor care s-au constatat, ceea ce va ajuta autoritățilesă ia în calcul, ulterior, mai multe lucruri care s-au constatat în anul precedent.
Sfîrșitul încununează opera
Veaceslav Negruță: ”La final, autoritățile vor raporta comunității că au respectat legea, iar reprezentanții presei vor spune că au asigurat procesul respectiv. Astfel, vom avea toate părțile satisfăcute și, practic, ajutorul va fi reciproc, ceea ce este important. Prin comunicare se poate de sincronizat agenda autorităților publice locale cu agenda proiectului.
Menirea primordială a acestui proiect este ca, prin influențe pozitive, să impunem autoritățile publice locale să realizeze în practică tot ce-i scris pe hîrtie”.
Lasă un răspuns