Minunile cepei
Ce se ştie despre ceapă? Că e o legumă rotundă, învelită în frunze aurii, care se foloseşte la supe, ciorbe, salate şi de la care ne dau lacrimile. Puţini ştiu însă minunile pe care ceapa le aduce sănătăţii omului. Această legumă, de al cărei miros fugim, este un medicament fără pereche. Practic, ceapa e bună la toate suferinţele. Fie că e ceapă verde, galbenă sau roşie, ceapa este cel mai bun remediu profilactic şi tămăduitor.
Iată un mic ghid de utilizare a foilor de ceapă.
Sucul proaspăt de ceapă. Se dă o ceapă prin răzătoare, iar din sucul obţinut se ia cîte o linguriţă de 4-6 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Recomandat pentru diabetici, reumatici, suferinzii de prostată, pentru cei obosiţi sau cei cu edeme. Se foloseşte și pentru masarea zonelor afectate de înţepături de insecte.
Crudă, ceapa se consumă în salate sau simplă, frecată cu sare. E un remediu bun al insomniei şi un diuretic puternic.
Siropul de ceapă. Se curăţă o ceapă şi se taie solzişori. Se adaugă o cană mare de apă şi 2 linguriţe de zahăr, apoi se pune la fiert. După ce dă în clocot, se trece prin sită şi se păstrează în borcane. Calmează tusea.
Decoctul din foi de ceapă. Se pune la fiert o mînă de foi uscate sau o ceapă tăiată, dar necurăţată, într-un litru de apă. Se lasă la fiert cam 15 minute. Se consumă cîte un pahar în fiecare dimineaţă pentru reumatism sau gută.
Ceapa coaptă la cuptor pînă se înmoaie tratează degerăturile, negii, panariţiul sau furunculoza.
O ceapă tocată, peste care se toarnă 0,5 litri de apă fierbinte, se înveleşte şi se infuzează 12 ore. Se consumă un sfert de pahar, de 3-4 ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă, în stări febrile, migrene, diaree, viermi intestinali.
Lasă un răspuns