Flori de iarnă: Anemona de iarnă
Popular i se mai spune omag de iarnă, iar științific – Eranthis hyemalis.
Planta este originară din zonele împădurite și apare primăvara devreme, făcîndu-și loc prin stratul de zăpadă.
Florile, în formă de cupe, sînt foarte decorative. Galbenul auriu intens al petalelor este precedat de un guleraș de frunze în formă de rozetă. Se deschid doar cînd soarele strălucește și se închid noaptea sau cînd cerul este acoperit de nori. Are o înălțime de 10 centimetri. Perioada de înflorire este februarie – martie.
Anemonia se expune în plin soare sau semiumbră. Prosperă în pămînt bogat în humus, bine drenat. Se evită excesul de umiditate, în special în perioada rece.
Se înmulțește prin bulbi, care pot fi plantați în ghiveci, jardinieră sau direct în pămînt. De reținut faptul că bulbii plantați în ghiveci nu sînt rezistenți la îngheț.
Înainte de a fi plantați, pentru a stimula mecanismele lor biologice interne, bulbii se înmoaie circa 2-3 ore în apă călduță. Se plantează cu rădăcina în jos la o adîncime de 5 – 8 cm și la o distanță de aproximativ 10 cm între ei, în pămînt bine afînat. După ce se acoperă groapa, se evită a se călca pe zona respectivă.
Pentru a înflori primăvara, bulbii se plantează toamna, nu mai tîrziu de luna septembrie.
Se poate înmulţi și prin seminţe sau prin divizarea tufelor. Pentru a germina, seminţele trebuie să parcurgă mai întîi un sezon rece. Se seamănă toamna sau primăvara devreme (dacă seminţele au fost păstrate în frigider, la 4°C şi la întuneric). Au nevoie de 2-4 luni pînă la răsărire.
Sfaturi pentru creșterea anemonei de iarnă:
– este o planta toxică, nu lăsați la îndemîna copiilor;
– pentru a proteja bulbii crescuți în ghivece, depozitați planta într-un loc ferit de îngheț sau acoperiți-o cu o folie cu bule;
– udați în perioadele de secetă;
– după terminarea perioadei de înflorire, frunzișul se lasă să moară natural;
– în cazul florilor plantate în ghivece sau jardiniere se folosește pămînt proaspăt pentru flori, cu un strat de pietricele pe fundul vasului;
– vestește într-adevăr primăvara! De regulă, după înflorirea acestei plante, iarna nu se mai întoarce.
Curios! Această plantă răsare din pământ, către sfîrşitul iernii, gata înflorită. Este o plantă erbacee tuberoasă cu o singură floare, galbenă.
Este extrem de toxică.
Rezistă bine la îngheţ, dar şi la secetă.
Răsare la puţină vreme după ghiocel (Galanthus nivalis). Rareori, după aceea, mai asistăm la revenirea iernii.
Lasă un răspuns