Măslinul poate crește și în ghiveci
Măslinul este un arbore biblic, iar ramurile lui – un simbol al victoriei, înțelepciunii și păcii. Dar dincolo de aceste semnificații pe care le poartă, măslinul este extrem de decorativ prin frunziș și fructe. Trunchiurile fine și ramurile devin noduroase, încîlcite cînd pomul ajunge la maturitate. Florile albe sînt așezate în grupuri și apar vara, fiind urmate de fructe verzi, care care se înnegresc și cad din copac toamna tîrziu și iarna.
Măslinul este un arbust fructifer la origine, dar este ”educat” în așa fel, încît să aibă aspectul unui copac cu trunchi masiv, mai ales odată ce devin maturi. Majoriatea au coroane rotunde, întinse, dar există și pomi înalți, cu coroane cilindrice.
În general, măslinii sînt arbori ușor de întreținut, astfel încît și cei care nu au prea multă experiență se pot descurca destul de ușor cu îngrijirea lui.
Trebuie să știți că măslinul este un arbore care iubește soarele extraordinar de mult. Este adevărat că el se poate dezvolta și în locuri mai umbroase, însă există posibilitatea să nu mai facă fructe și nu cred că este ceea ce îți dorești. Așadar, poziționează ghiveciul într-un loc cu multă lumină pentru a se dezvolta frumos și pentru a produce multe măsline.
Deși în locurile de origine face față cu brio perioadelor de secetă, măslinul în ghiveci are nevoie de o udare regulată și de-o hrănire susținută pentru a produce fructe. Astfel, în timpul sezonului de creștere, este important să-i menții compostul ușor umed în permanență (fară exces de apă în farfurie) și să-l hrănești în fiecare lună cu un îngrășământ lichid echilibrat. În timpul iernii, poți reduce udarea, dar nu trebuie să lași compostul să se usuce complet. Chiar dacă te gîndești că este un arbore capabil să tolereze un sol foarte uscat, trebuie să știi că aceste condiții pot inhiba înflorirea ulterioară.
În scopul de a iniția flori și fructe, măslinii au nevoie de o perioadă de două luni de vreme rece cu temperaturi minime de circa 8-10 °C. De aceea e bine să fie amplasat, pe timp de iarnă, într-un spațiu răcoros, dar fără risc de îngheț și care să fie cît mai luminos. Ai grijă ca temperatura aerului să nu coboare mai jos de 8 grade Celsius, deoarece temperaturile mai scăzute împiedică formarea florilor și, respectiv, a fructelor. Începînd cu luna martie, este important să începi să-i oferi un sol ușor umed în permanență, dacă vrei să înflorească și să producă măsline.
Atenție! Fructele de măslin au nevoie de 6-8 luni pentru a se dezvolta complet.
Înmulțirea se face prin butași, dar și lăstari tineri. Sînt rezistenți la boli sau dăunători.
Expresul.md
Lasă un răspuns