Asistența socială în ajutor părinților cu copii cu dizabilități
Și la Călărași, și la Nisporeni, și la Ungheni ar putea fi lansat, în anul 2016, un nou serviciu social, menit să vină în ajutorul familiilor care au copii cu necesități educaționale speciale. De fapt, este vorba despre plasamentul cu răgaz în cadrul serviciului de asistență parentală profesionistă, existent deja în toate cele trei raioane.
Noutatea a venit din partea Anei Palii, coordonator de proiecte în cadrul Asociației ”Parteneriate pentru fiecare copil”, care a și pus bazele asistenței parentale profesioniste în Republica Moldova, acum 15 ani. Potrivit dînsei, acest tip de plasament este mai nou și vine în ajutorul părinților care cresc copii cu dizabilități.
”Înainte de a-l dezvolta, am făcut o cercetare: ce se ntîmplă în familiile care au un copil cu dizabilități? Studiul arată că, dacă apare un copil cu nevoi speciale, familia rămîne singură în fața problemelor, prietenii dispar, mama este focusată pe acel copil, nu are capacitatea să meargă la serviciu, fiindcă trebuie să-l îngrijească, ea este stresată din cauza că este izolată și neglijată. În plus, de multe ori se întîmplă că tata nu rezistă noii situații și grijilor suplimentare ce apar iminent, și, la un moment dat, părăsește familia. De aceea ar fi bine ca aceste familii să aibă un pic de repaus, inclusiv pentru prevenirea instituționalizării și separării copiilor cu dizabilități de părinții lor”, a explicat dînsa, precizînd că acest repaos va fi de cel mult 40 de zile în decursul unui an.
UNGHENI
”Avem nevoie de acest tip nou de plasament, deoarece, cu adevărat, persoanele care îngrijesc copii cu dizabilități au nevoie de o mică vacanță, pentru reabilitare după o muncă atît de grea”, a menționat Marina Croitoru, șefa secției protecția copilului și familiei din cadrul Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni. Dînsa ne-a comunicat că, în prezent, asistenții parentali profesioniști, cît și candidații la această funcție, care doresc să presteze noul tip de plasament, urmează cursuri de instruire în domeniu.
Potrivit datelor oferite de către Marina Croitoru, în raionul Ungheni activează, la ora actuală, 38 de asistenți parentali profesioniști, care au în plasament 82 de copii, inclusiv opt cu dizabilități. Specialiștii de aici consideră că, odată cu lansarea plasamentului de răgaz, numărul copiilor cu dizabilități luați în îngrijirea asistenților parentali profesioniști ar putea crește semnificativ.
NISPORENI
Și specialiștii de la Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei din Nisporeni salută lansarea noului serviciu. Ei susțin că plasamentul de răgaz este un serviciu absolut necesar, care va oferi un respiro părinților cu copii cu dizabilități. ”Aceste persoane vor avea posibilitatea să-și lase copiii în grija asistenților parentali profesioniști, fără teama că s-ar putea întîmpla ceva rău cu odraslele lor”, a făcut o explicație Xenia Axente, șefa Direcției, după care a punctat: ”Sîntem interesați, mai întîi de toate, să studiem tot ce ține de acest serviciu, apoi să-l promovăm, ca, ulterior, să identificăm cît mai multe familii care au nevoie de ajutorul nostru”.
Tot din spusele dînsei, în raionul Nisporeni activează, în prezent, opt asistenți parentali profesioniști, care au în grija lor 15 copii, dintre care unul cu dizabilități.
CĂLĂRAȘI
La ora actuală, în raionul Călărași se desfășoară o amplă campanie de informare privind serviciul de asistență parentală profesionistă, care include și plasamentul de răgaz. Despre aceasta ne-a comunicat Cristina Negru, managerul serviciului respectiv din cadrul Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Călărași. Din spusele dînsei, Călărașiul deja se pregătește să lanseze și să pună în practică noul tip de plasament începînd cu anul viitor.
”Ne dorim să mergem în pas cu colegii noștri de la Ungheni și Nisporeni. Cred că, în anul 2016, vom reuși să implementăm cu succes plasamentul cu răgaz, care este un serviciu foarte necesar”, a menționat Cristina Negru, precizînd că, în prezent, la Călărași activează 24 de asistenți parentali profesioniști, care au în grija lor 41 de copii, dintre care cinci sînt cu dizabilități.
Lasă un răspuns