901 pe înțelesul copilului tău!
Deși apărarea împotriva incendiilor este un subiect mai complicat de înțeles pentru copii, educația în acest sens poate salva vieți și este absolut necesară. De data aceasta, ne-a venit în ajutor, cu sfaturi pentru părinți, dar și copiii lor, Victor ROBU, inspector al Serviciului Apărare împotriva Incendiilor al Secţiei Situații Excepționale Nisporeni.
Care sînt regulile de bază, pe care ar trebui să le cunoască orice copil, ca să evite izbucnirea unui incendiu?
În primul rind, cred că e de sarcina fiecărui părinte să discute astfel de teme în familie, cu copiii săi. Trebuie să-i învețe că e periculos să se joace cu chibriturile, cu brichetele sau cu alte surse de aprindere. Totodată, trebuie să-i învețe cum să acționeze în caz de incendiu și că regula de baza, în asemenea situații, e să sune la 901, pentru a anunța pompierii de pericol.
Copiii sînt copii și ar mai putea uita că trebiuie să respecte aceste reguli. C ear trebui să întreprindă părinții în astfel de cazuri?
Pentru a sta liniștiți atunci cînd nu ies pentru cîteva clipe, lăsîndu-și copiii singuri în casă, ar fi bine să păstreze chibriturile, brichetele şi alte surse de foc în locuri în care copiii nu au acces.
Știm că majoritatea copiilor sînt curioși să afle mai multe despre foc, aragaz, chibrite. Pentru a le înlătura orice curiozitate, părinții trebuie să le explice cu multă răbdare pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru viaţa lor. Dar nu e sufficient. Cel mai bine e să nu-și lase copiii singuri în casă cu aragazul, aparatele electrice sau alte mijloacele de încălzire aflate în funcţiune. Dacă au mai crescut, e bine să-și învețe copiii cum să utilizeze sursele de aprindere şi cum să se comporte în situaţii de pericol.
Cum ar trebui să acționeze un copil în caz de incendiu?
Dacă e singur acasă, copilul ar trebui să știe că, în caz de pericol, trebuie să părăsească imediat locuinţa şi să anunţe un vecin sau primul adult pe care-l întîlnește despre izbucnirea incendiului. În caz că nu poate părăsi locuinţa, trebuie să telefoneze, dacă are posibilitatea, la 901 şi să anunţe despre incendiu, precizînd adresa, precum şi faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră şi să strige după ajutor.
Reguli pentru cei care au sobe în case?
Sînt arhicunoscute: soba trebuie să aibă placă metalică în față, de 50×70 cm; se interzice categoric de pus în apropiere obiecte combustibile. Și nu uitați, nu lăsaţi copiii singuri în casă, nu lăsaţi focul în sobă fără supraveghere sau aparatele electrice în priză, nu lăsaţi aprinse lumînări, sau candele fără supraveghere, nu aprindeţi focul cu lichide uşor inflamabile, evitaţi fumatul în încăperi, verificaţi periodic starea sobelor şi a coşurilor de evacuare a fumului.
Sfatul specialistului
O mare atenție trebuie să acordăm faptului ce NU trebuie să facă un copil în caz de incendiu. Trebuie să le explicați că nu trebuie să se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele ce intră în locuinţă. Dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol şi să se rostogolească pînă la stingerea flăcărilor. Dacă simte în încăpere fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau tîrîş pentru a evita inhalarea acestuia. Aveți grijă de familia dumneavoastră!
Lasă un răspuns