Încă un pas spre orașe curate și salubre

În fotografie: Cadou frumos al poporului american pentru călărășeni
În fotografie: Cadou frumos al poporului american pentru călărășeni

Începînd cu 16 noiembrie, Călărașiul va fi un oraș mai curat. În acea zi, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, prin Proiectul de Susținere a Autorităților Locale (LGSP) a donat localității 1000 de pubele din plastic pentru depozitarea deșeurilor solide, cu o capacitate de 120 de litri.
Alexandru Pelivan, directorul LGSP, în prezența mai multor locuitori ai orașului, a înmînat solemn pubelele primarului Nicolae Melnic. ”Containerele vor contribui, cu siguranță, la sporirea accesului cetățenilor la serviciile de salubrizare, diminuînd, totodată, impactul nociv asupra mediului. În rezultat, veți avea un oraș mai curat cu o populație mai sănătoasă”, a menționa oaspetele chișinăuean. La rîndul lui, Nicolae Melnic, așa cu e firesc, a mulțumit poporului american pentru acest dar. Pubelele vin exact după un an de cînd, prin același program, primăria Călărași a primit și un excavator performant.
Cu acest frumos prilej, membrii Consiliului tinerilor din Călărași au pregătit și o prezentare artistică. De altfel, ei sînt foarte activi, fapt confirmat și de Valentina Stratan, specialist tineret și sport la primăria Călărași. ”Ei merg din casă în casă pentru a convinge locuitorii să încheie contract cu întreprinderea de salubrizare, pentru un oraș mai curat”, a spus dînsa.
În aceeași zi de 16 noiembrie, și la Nisporeni au ajuns 500 de pubele din plastic și 30 de containere zincate pentru colectarea deșeurilor solide. Donația, în valoare de circa jumătate de milion de lei, a venit tot din partea Agenției Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltarea Internațională (USAID) și a fost primită cu multă bucurie de către autorități.
”Această donație impresionantă a fost așteptată și dorită la Nisporeni. Cu siguranță, grație  pubelelor și containerelor pe care le-am primit, va spori simțitor accesul cetățenilor la serviciile de salubrizare”, a declarat pentru ”Expresul”, imediat după eveniment, Grigore Robu, declarîndu-se mai mult decît satisfăcut de proaspăta achiziție. Dînsul a mai precizat că primăria Nisporeni, la rîndul ei, și-a adus contribuția în cadrul acestui proiect, în sumă de 72 mii de lei.
Potrivit edilului, containerele urmează să fie distribuite întreprinderilor și agenților economici din Nisporeni, iar pubelele își vor ocupa locul în curțile localnicilor.
Deși bucuria, de pe urma implementării acestui proiect, este mare, totuși, Grigore Robu a recunoscut că pubelele și containerele ce au ajuns la Nisporeni nu acoperă nici pe departe necesitățile orașului. Reieșind din aceasta, donatorii americani au promis să mai aducă la Nisporeni, pînă la finele anului curent, încă o partidă de 500 de pubele și 15 containere.
De notat că, grație USAID, Nisporeniul a beneficiat, anul trecut, și de un autogreider nou-nouț pentru colectarea și transportarea deșeurilor. În plus, orașul are și un poligon nou de depozitare a deșeurilor, care a fost dat în exploatare la finele anului 2013.
Cît privește prestarea serviciilor de salubrizare, la Nisporeni a fost creată Întreprinderea municipală de salubrizare, care deservește, în prezent, circa trei mii de beneficiari. Fiecare dintre aceștia achită, lunar, cîte 8 lei pentru serviciile respective. Conducerea orașului își dorește ca  numărul celor ce vor beneficia de serviciile de salubrizare să crească în continuare. E necesar, a afirmat primarul, ca fiecare localnic să se implice activ în acțiunile de salubrizare a orașului. Numai așa Nisporeniul va deveni mai curat, iar populația mai sănătoasă.
Text: Natalia Junghietu, Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *