Funia se apropie tot mai tare de par

Lucia BacaluPeste trei zile, va veni iarna. Iarna cea din calendar.
O vorbă din bătrîni spune să ne pregătim sania de cu vară. Am pregătit-o oare?
Fiecare cetățean, la el acasă, poate că și-a pregătit-o. Are ceva rezerve de lemne, de cărbuni, și-a umplut cămara cu murături și conserve de tot felul, cu butoaie pline cu vin.
Ei și?
Cum vom trece de această iarnă, dacă sania cea mare, care ar fi trebuit să zboare prin nămeți, protejîndu-și cetățenii de toate viscolele și gerurile năprasnice, iată că e plină de carii, putrezită și ruginită.
Nu avem guvern. Nu avem bani în hazna. Pensiile deja încep a întîrzia. La fel și salariile. Teamă mi-i că e abia începutul. Cu cît înaintăm în timp, cu atît mai ”vesel” ne va fi.
Vă amintiți cît de fericit era și cît de și victorios declara Lupu că, în două săptămîni, vom avea un guvern nou, mai pro-european decît toți pro-europenii și europenii la un loc? Unde e? Și guvernul, și onoarea lui Lupu. Sau aruncăm vorbele în vînt, considerîndu-i pe toți proști?
Nu-l vedeți pe Candu cît de războinic este? Acasă la el. Că la Bruxelles tare plouat mai arăta, cînd oficialii europeni îl luaseră la întrebări despre corupția și hoția de la el de acasă.
Nu-i voi pomeni pe ceilalți din sanie sau din jurul ei. Nu au nici o valoare deja. Și nici credibilitate, chiar dacă armate de țipălăi încearcă să ne demonstreze, pe la diverse posturi de televiziune și în tot internetul că, iaca-iaca, vine raiul pe acest pămînt moldav și că vor curge rîuri de lapte. O spun atît de serios, încît îți vine să inviți vreun psihiatru să-i consulte.
Sigur, primesc bani, bani mulți ca să prostească lumea. Oare au pierdut chiar și ultimul dram de rușine? Analiștii politici, în proporție de 90 la sută, s-au transformat în preșuri, buni doar ca să-ți ștergi picioarele de ei. Probabil, înțeleg și ei acest lucru, căci tare iritați sînt cu toții de la un timp.
Încetul-cu încetul, populația începe să se trezească. Vorbesc de acea parte a populației care încă nu s-a dezvățat să gîndească, să analizeze și să nu se lase manipulată și șantajată. Cealaltă parte se va trezi și ea în scurt timp, căci funia se apropie tot mai tare de par. Banii se vor termina într-o bună zi. Nimeni nu mai vrea să-i întindă Republicii Moldova o mînă de ajutor. Pînă și România a renunțat, atîta timp cît aici va domni haosul, dezmățul și minciuna.
Tot mai multe dezvăluiri apar în presă despre spălarea a miliarde de lei. Cu siguranță, autorii acestor nelegiuiri, toți pînă la unul, vor plăti pentru aceasta. Nu azi, din păcate, căci justiția numai justiție nu poate fi numită în Republica Moldova. Dar degrabă.
Politicienii se bîlbîie tot mai tare, semn că nu e bine deloc. Piticilor de prin raioane, se pare, cam le seacă puterile. Poate că unii dintre ei mai cred că sînt mari și tari, dar adevărul, de fapt, e altul.
Vine iarna. Va fi o iarnă fierbinte sau vom îngheța cu totul?


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *