O sărbătoare cu muzică și bucate alese

În fotografie: De hram, la Azilul din Călărași
În fotografie: De hram, la Azilul din Călărași

Au avut un motiv dublu de a sărbători. Este vorba de bătrînii și angajații Azilului persoanelor vîrstnice și persoanelor cu dizabilități din Călărași. Pe 14 octombrie, ei au marcat  zece ani de activitate a instituției.
În aceeași zi, cînd creștinii au sărbătorit ”Acoperămîntul Maicii Domnului”, azilul și-a sărbătorit și hramul. De dimineață pînă seara, muzica a răsunat în toată instituția. Cei care au avut puteri chiar au și dansat. Îmbracați în haine noi, așa cum este și tradiția azilului, ei au avut parte și de un concert de sărbătoare. Le-au cîntat ansamblul de bărbați ”Victoraș” din Călărași.
La hramul ”casei” au fost invitați și mulți oaspeți de onoare. Cu toții au venit cu daruri, așa cum se cuvinte de fapt. Din partea Consiliului raional au primit o mașină de spălat automată. ”Chiar aveam nevoie de o mașină de spălat, cele care le avem sînt foarte vechi și le reparam, practic, în fiecare lună”, a declarat Nelea Tatarciuc, directoarea azilului. Bucuroși s-au arătat și beneficiarii. Primăria a venit cu o mașină de tuns, foarte necesară și ea. Au fost și multe alte cadouri.
La eveniment au fost invitați și cinci preoți, care au ținut o slujbă și s-au rugat pentru sănătatea celor de la azil, fie beneficiari sau angajați. A urmat apoi o masă de sărbătoare, cu bucate tradiționale. ”Am ținut cont de dorința fiecărui beneficiar în parte. Le-am pregătit și răcituri, și pîrjoale, și sarmale, și salate”, povestește directoarea azilului. Chiar și-au permis să guste cîte puțin și din băuturile alcoolice pe care le-au vrut.
De menționat că Azilul de bătrîni din Călărași s-a pregătit intens pentru sărbătoare. ”Așa cum o casă se cere văruită și vopsită înainte de hram, așa și noi am făcut: am efectuat o mică reparație”, afirmă Nelea Tatarciuc. Au fost schimbate ușile din interior, a fost adus mobilier nou. A fost amenajată și o încăpere specială, unde beneficiarii au toate condițiile pentru diberse ocupații, fie cusut, croșetat sau pictat. ”Sperăm că astfel nu vor avea timp să se gîndească la momentele triste din viața lor”, a mai spus Nelea Tarciuc.
În prezent, Azilul persoanelor vîrstnice și persoanelor cu dizabilități din Călărași găzduiește 24 de beneficiari.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *