Satul Novaci – platou de filmare

Imagine: moldovenii.md

Imagine: moldovenii.md
Imagine: moldovenii.md

Chiar dacă s-au aflat, timp de cinci zile, în căutarea apei la Novaci, afirmă sus și tare că aici apa e bună. Este vorba de cîțiva studenți de la Academia de Arte din Chișinău.
Deplasarea în satul călărășean nu a avut scopul de a căuta apa propriu-zisă. Misiunea a fost una mult mai complexă și foarte responsabilă. Anume aici, în perioada 24-28 august, au fost filmate cele mai importante scene pentru un ulterior film de scurt metraj.
Subiectul, s-ar părea, e simplu. ”Este vorba de doi tineri îndrăgostiți care se află în căutarea apei”, ne-a spus Lucia Lupu, una dintre studentele ce au participat la filmări. Nu a dorit să ne spună mai multe, limitîndu-se doar să menționeze: ”Am vrut prin acest film să ating anumite strune ale sufletului”.
”Nu este direct legat de seceta de afară. Și, totuși, există secetă, seceta din sufletul omului, iar în film se arată cum localnicii, avînd apă, o ascund de cei doi tineri îndrăgostiți”, a mai dat puțin din casă și Anastasia Coda, producător executiv al filmului.
În rest, tinerele au dat de înțeles că fiecare trebuie să-și lase imaginația în lucru.
Deocamdată, filmul respectiv nu are un titlu final, dar, pînă în noiembrie, cînd se dorește lansarea acestuia, va fi găsit cu siguranță. Se știe, însă, cu siguranță, că durata filmului va fi de  15 minute.
De ce la Novaci, apare întrebarea. ”Pentru că acolo s-a născut tatăl meu și acolo am copilărit eu, iar atunci cînd am lucrat asupra scenariului, mi-am imaginat anume acele locuri”, spune Lucia Lupu.
Deși încă mai este de lucru asupra filmului respectiv, deja se vorbește despre el în anumite medii, căci subiectul este unul foarte actual. Seceta din sufletul omului devine din ce în ce mai mare și mai îndelungată, în comparație cu seceta din natură. Și Lucia Lupu, și Anastasia Coda, ne-au confirmat că la Novaci este apă și chiar e foarte bună. ”Am stat acolo cinci zile și am băut apă, e foarte gustoasă. Ne-a plăcut”, a făcut o remarcă Anastasia.
L-am contactat pe primarul Vasile Drăniceru ca să ne vorbească despre filmările ce au avut loc în localitatea pe care o gestionează. Dînsul a recunoscut că nu cunoaște prea multe detalii despre acest film. Nu ne-a spus nici dacă satul ar avea de cîștigat de pe urma acestui film.
”Locurile din Novaci sînt specifice Moldovei. Nu cred că filmul a fost filmat anume acolo, pentru că am avea ceva deosebit”, a specificat primarul, după care a adăugat: ”Scenariul filmului este o idee personală a cuiva. Știu că filmările s-au făcut la Novaci, doar pentru că o domnișoară din echipa de filmare a copilărit aici”.
Și totuși, chiar dacă numele satului Novaci nu apare nicăieri în film, Vasile Drăniceru speră că un asemenea film, în care întîlnim imagini din localitate, e un bun prilej de promovare a satului.
Și Dumitru Trifan, șeful Direcției Cultură și Turism Călărași, e în asentimentul primarului. ”Orice activitate de orice nivel și orice domeniu este benefică pentru promovarea raionului și a fiecărei localități în parte”, a declarat dînsul pentru ”Expresul”. ”Eu sînt pentru orice activitate care se face la Călărași, mai ales pentru realizarea unui film cu o tematică atît de interesantă, care ne arată că dragostea poate învinge”, a mai dăugat oficialul călărășean.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *