Îngijorător: nu mai vor să trăiască

Imagine simbol: www.trm.md

Imagine simbol: www.trm.md
Imagine simbol: www.trm.md

Săptămîna trecută, un tînăr unghenean, în vîrstă de 24 de ani, a încercat să-și pună capăt zilelor. Nu a mai rezistat situației în care s-a pomenit: fără un loc de muncă, fără posibilități de a-și întreține familia. În acel moment, era în stare de ebrietate. Anterior, un alt bărbat, dar deja mai în vîrstă (de 55 de ani), a avut o tentativă de suicid, fiind și el în stare de ebrietate.
”Consumînd regulat alcool, încep halucinațiile, delirul și atunci omul nu mai face diferența dintre halucinații și realitate. În asemenea cazuri, încercările de suicid sînt frecvente”, explică Mariana Darii, directoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Ungheni.
Potrivit dînsei, cele mai multe cazuri de suicid se înregistrează la bărbați. În schimb, numărul de tentative de suicid este mai mare la femei. Explicația e simplă. ”Femeile folosesc, în multe cazuri pastile sau alte forme ușoare de suicid. O fac cu scopul doar de a atrage atenția. Bărbații, însă, recurg la cuțite, strangulare sau tăiere de vene și atunci probabilitatea de a deceda e mai mare”, spune Mariana Darii, după care face o remarcă: ”În ultimii ani, s-a mărit numărul persoanelor vîrstnice care vin pentru tratamente antidepresive. Or, depresia poate duce la suicid”. Bătrînii suportă greu plecarea celor dragi peste hotare. Nu mai au suportul necesar, ba dimpotrivă – deseori au în grijă nepoți, uneori foarte mici. Pe lîngă faptul că responsabilitatea buneilor este dublă, mai e nevoie și de multă răbdare, pe care, la o vîrstă înaintată, nu prea o ai.
Nu întîmplător, din numărul total de cazuri de suicid în anul trecut, 581 la număr în întreaga republică, 117 s-au referit la persoane vîrstnice.
”Majoritatea persoanelor cu tentative de suicid au un comportament deosebit de al celorlalți. Rareori se întîmplă ca o persoană complet sănătoasă să recurgă la un asemenea gest”, afirmă  Mariana Darii. De aceea multe dintre tentativele de suicid sau chiar cazurile de suicid ar putea fi prevenite. E necesar, susțin specialiștii, de a identifica din timp persoanele cu tulburări psihice și de a avea grijă de cele care au încercat să se sinucidă. ”Cel mai important ar fi concentrarea eforturilor nu doar în sensul reducerii factorilor de risc, ci şi în cel al consolidării factorilor protectori, mai ales în copilărie şi adolescenţă”, a mai spus specialista.
În raionul Ungheni, în prima jumătate a anului 2015, au fost înregistrate 13 cazuri de suicid. Dar atenție! La fiecare caz de suicid sînt 20 de cazuri de tentative de suicid.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *