Cum asortezi perdelele? Trei reguli de baza
Există cîteva reguli de bază atunci cînd alegi perdelele pentru fiecare încăpere, dat fiind faptul că trebuie să asortezi perdelele cu restul decorului din casă. Deși, la prima impresie, pare simplu, trebuie să știi că nu-i foarte ușor!
Prima și cea mai simplă regulă este să asortezi perdelele la culoarea pereților din cameră. Este cea mai comodă soluție care nu dă greș niciodată.
Alege culoarea perdelelelor cu un ton mai deschis decît culoarea pereților. Dacă pereții sînt colorați, perdelele trebuie să fie simple. În cazul pereților albi sau în nuanțe foarte deschise, poți alege și perdele cu model în tesătură. Dar atenție! Trebuie să știi ca această soluție va încărca vizual camera, în timp ce perdelele simple vor da impresia de spațialitate, mai ales dacă sînt în ton cu pereții.
Cea mai complexă variantă de asortare a perdelelor și draperiilor presupune reflectarea tuturor nuanțelor din compoziția acestora în finisajele, mobilierul și decorațiunile prezente în încăpere. Dar asta înseamnă să alegi ”îmbrăcămintea” pentru ferestre împreună cu celelalte elemente ale decorului, să știi de la bun început ce nuanțe vor predomina în camera pe care o amenajezi. Acest tip de asortare îl vezi adesea în paginile revistelor de amenajări și decorațiuni, care prezintă imagini cu interioare fără cusur, perfecte. Ca să ajungi la un asemenea rezultat este ceva mai complicat. Ține cont de culoarea predominantă din cameră – aceasta trebuie să fie culoarea secundară pe perdele. Și invers: culoarea secundară din cameră sau cea de accent poate să fie principala pentru perdele.
O soluție de compromis este asortarea perdelelor cu cea a tapiseriilor din cameră (fotolii, canapele etc.). Este foarte bună pentru camera de zi. Tapiseria canapelelor și a fotoliilor poate fi o bună sursă de inspirație pentru desenul, culoarea și stilul perdelelor. Contează, însă, în mod esențial materialele din care sînt făcute perdelele, desimea lor și lungimea, precum și dacă acestea sînt însoțite sau nu de draperii.
Pentru dormitor, poți recurge la asortarea draperiilor cu cuvertura de pe pat. Sau și mai bine, atunci cînd decizi să faci comandă de draperii, fă comandă și de o cuvertură/husă pentru patul din dormitor. În acest fel vei avea un set perfect asortat.
O altă idee pe care o poți pune în aplicare în dormitor este asortarea setului de draperii cu tapițeria tăbliei de la capul patului, confecționînd o husă nouă pentru aceasta.
Perdele, draperii, jaluzele, storuri. Toate acestea sînt elemente de decor ale interiorului, care pun în evidență fereastra și care sînt elemente definitorii pentru decorul din casă. Pentru fereastra unei camere amenajate în stil clasic se potrivesc niște draperii din stofe de calitate. Pentru ferestrele unei case amenajate în stil modern sînt suficiențe jaluzele.
Perdelele nu sînt mereu obligatorii. Or, rama ferestrelor, jaluzelele, pervazul pot fi elemente de décor, care fac inutilă perdeaua și care dau un aer proaspăt, elegant și modern încăperii.
Apropo, sînt importante și ramele ferestrelor. Indiferent de materialul din care sînt executate, culoarea aleasă trebuie să se potrivească bine cu paleta de culori din casă.
Rama albă este ideală pentru ferestrele mici, cea colorată – pentru cele largi. Ramele ferestrelor trebuie să fie în aceiași culoare cu ușile și tocurile ușilor de interior și în acord cu podelele. Tocurile și ușile de interior închise la culoare, cu podele din lemn dau un decor sobru, elegant și merg perfect cu zugrăveli albe mate sau culori pastelate apoase. Tocurile albe se potrivesc unui decor modern, dar se pot preta și unui decor elegant ori romantic.
Lasă un răspuns