”Ziua începe și se termină, de multe ori, cu sunetul mașinii de cusut”

În fotografie: Veronica Croitoru

În fotografie: Veronica Croitoru
În fotografie: Veronica Croitoru

De vorbă cu Veronica Croitoru, designer vestimentar
Născută la Ciutești, a absolvit Universitatea tehnică din Chișinău, specialitatea design vestimentar. Și-a inițiat o proprie afacere. Chiar dacă e abia la început de cale, deja este cunoscută în anumite cercuri, este solicitată. Zilnic, întîlnim  pe rețelele de socializare modele vestimentare realizate de ea. Ne-am propus să aflăm mai multe Veronica Croitoru și am rugat-o să ne răspundă la cîteva întrebări.
De unde vine această pasiune pentru design vestimentar ?
Încă din copilărie. De cînd mă țin minte, desenez. Am făcut Școala de Arte Plastice din sat. Apoi, după absolvirea liceului, am studiat la Universitatea Tehnică, Facultatea Industria Uşoară, specialitatea design vestimentar. Am muncit mult, astfel că am ajuns să-mi spună pînă și şi lectorii mei: ”Ai crescut”. Pentru examenul de licență am pregătit o colecţie vestimentară în stil avangard. Acum, creez pentru mai multe persoane, inclusiv publice. Inițial, cream haine pentru mine, pentru sora mea, prietene.
Ce înseamnă pentru tine design vestimentar?
Este un mod de a reda natura unei persoane, de a citi gînduri, de a descoperi vise, aspirații și de a împlini dorințe. Un articol de vestimentație trebuie să îi creeze persoanei respective o atmosferă interioară de valoare, un plus de fericire. Pentru mine personal design-ul este și un hobby, și munca mea de zi cu zi.
De unde apar ideile pentru noi lucrări?
Ideile mereu au existat, nu am perioade de blocare a fanteziei, imeginației. De la o simplă stofă pe care o văd, imediat apare și ideea. De multe ori, drept sursă de inspirați îmi pot servi și unele obiecte ce mă înconjoara. Îmi vin idei și din dorința de a crea ceva special.
De cît timp este nevoie pentru a crea o piesă vestimentară ?
Nu este atît de ușor cum cred unii. Crearea unui produs are mai multe etape pe care trebuie să le parcurgi. Timpul de realizare depinde de mai mulți factori: și de dificultatea acesteia, și de formele clientului, și de model etc.
Cum îți promovezi noile lucrări?
Orice produs vestimentar îl fotografiez neapărat, iar pozele le postez pe rețelele de socializare. Sigur, o bună promovare a fost și interviul realizat cu mine de către site-ul www.ea.md. Tot o promovare deosebită sînt înșiși piesele vestimentare, purtate de naumite personae publice.
Care a fost cea mai complicată piesă vestimentară pe care ai realizat-o?
Au fost mai multe, căci îmi place să pun accentul pe lucrul manual. Totusi, există un produs care a fost destul de greu de realizat și a necesitat multe ore de muncă: o rochie creată de mine, la care baza a fost o stofă simplă uniton, pe am creat un desen simetric din dantelă.
Care este prețul unei piese vestimentare pe care o creezi la dorința clientului?
Depinde de tipul stofei, de model, de complexitatea produsului, dacă necesită sau nu lucru manual. Ceea ce pot spune e că prețurile sînt accesibile. Chiar sînt destul de ieftine în comparație cu cele din alte ateliere. În plus, e un produs special, unic, creat în conformitate cu configurația și dorințele clientului.
Cum este Veronica Croitoru în viața de zi cu zi?
Este o persoană simplă, receptivă și comunicativă. Ziua începe și se termină, de multe ori, cu sunetul mașinii de cusut. Lucrez mult, situațiile de stres și oboseala nu mă ocolesc. Dar neaparat găsesc timp și pentru a mă revedea cu familia și prietenii. În viață trebuie să găsești timp pentru toate plăcerile și pentru toți cei dragi sufletului.
Ce sfaturi le-ai da celor ce doresc să își urmeze visele?
Să viseze cu gîndul și să realizeze cu mîinile. Să lupte, să muncească mult, să nu se teamă de  greutăți, să depășească frica, să încerce, să îndrăznească, să riște.
Vera Țerna,
studentă stagiară


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *