Știe cum să îmbine frumosul cu agricultura

În fotografie: Vica Teleșco Foto: www.fermierul.md

În fotografie: Vica Teleșco Foto: www.fermierul.md
În fotografie: Vica Teleșco
Foto: www.fermierul.md

La cei 24 de ani ai săi, Vica Teleșco din Țibirica gestionează o afacere serioasă: creșterea culturilor agricole cerealiere și prestarea serviciilor agricole mecanizate. Chiar dacă e tînără, a reușit să se impună, fiind cel mai solicitat prestator de servicii mecanizate din localitatea sa.
A studiat designul interior. A fost una dintre cele mai bune studente. Și totuși… A hotărât să se întoarcă în satul său natal. Ambițioasă de fire, a decis să înființeze o gospodărie țărănească pentru a-și lansa o afacere proprie. Era anul 2012.
Tot atunci, a aflat despre Proiectul de Servicii Financiare Rurale și Dezvoltarea Businessului Agricol (IFAD). Nu a stat cu mîinile în sîn, așteptînd să vină cineva să-i ofere tot de ce are nevoie. A muncit, a convins finanțatorii că are nevoie de utilaj agricol și a obținut un grant, care i-a permis să achziționeze un tractor, o cositoare, un plug și un cultivator.
Suprafața terenurilor aflate în gestiunea gospodăriei țărănești pe care o conduce este de peste 19 hectare, dintre care 5 hectare sînt cu viță de vie, iar restul sînt destinate creșterii culturilor cerealiere. Suplimentar, Vica Teleșco și-a cumpărat o freză pentru prelucrarea terenurilor din vii și livezi.
„Am pornit cu pași mici spre o cale lungă. O afacere în domeniul agricol poate aduce un venit bun, datorită capacităților manageriale ale conducătorului”, spune dînsa.
A reușit multe din momentul lansării afacerii. Nu doar că a procurat utilaj agricol suplimentar, dar a și extins suprafețele lucrate. În plus, a obținut și o experiență bogată în administrarea afacerii, o experianță pe care nimeni nu i-o poate lua.
”Dezvoltarea agriculturii în spațiul rural oferă noi perspective de dezvoltare pentru tinerii antreprenori, ceea ce ar contribui la îmbunătățirea nivelului de trai în țara noastră”, susține dînsa. Muncește foarte mult, iar rezultatul obținut îi dă forțe și curaj să meargă mai departe, pentru atingerea de noi performanțe.
Totodată, nu a uitat nici de pasiunea sa pentru design. A reușit să creeze un spațiu pitoresc în curtea casei părintești, unde își petrece timpul liber, după o zi lungă de muncă, întreaga familie. E un peisaj deosebit, care atrage privirile trecătorilor.
Am telefonat-o, săptămîna trecută, să aflăm ce mai face, care îi sînt planurile. Ni s-a spus că e la odihnă, în Italia, și că va reveni, în scurt timp, să-și continue activitatea.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *