Ion Artene: ”Pot să spun cu toată certitudinea că, împreună, vom reuși”
Ziua de 8 iulie a fost una decisivă pentru Ion Artene, directorul Oficiului Cadastral Teritorial Nisporeni. În acea zi, dînsul a fost ales președinte al raionului Nisporeni, cu votul a 20 de consilieri din cei 33.
Citiți mai jos un interviu cu noul președinte al raionului Nisporeni.
Vă mai amintiți cum ați fost primit la noul serviciu?
De o bună parte – foarte bine, călduros. Alții, însă… Au fost și dintre cei – reprezentanți ai unor partide politice – care nu au fost satisfăcuți. Este vorba de oponenții noștri politici. Acum, fiecare are niște așteptări, cerințe, pun condiții. Cred că, în așa mod, se valorifică niște chestii, apar legături mai trainice, mai durabile, dar și o înțelegere mai bună.
Am avut deja și o ședință extraordinară, în cadrul căreia a fost aprobat regulamentul de funcționare a aparatului președintelui, au fost create un șir de comisii… Adică, urmăm niște etape care sînt strict necesare pentru o activitate cît mai bună a consiliului.
Pînă nu demult, la Nisporeni au existat doar doi vicepreședinți. De ce ați decis acum să măriți numărul lor pînă la trei?
Analizînd activitatea recentă a consiliului, luînd în calcul volumul de investiții care, în ultimii ani, a fost destul de mare, peste 800 milioane de lei, s-a constatat că este necesară o astfel de schimbare. Se investesc bani și în învățămînt, și în cultură, și în sport, și în construcții, și în infrastructură. De aceea, e nevoie de a monitoriza și a duce cu succes pînă la capăt toate proiectele, iar numărul lor, desigur, va fi în creștere. Este nevoie de dirijare, de verificare continuă, de a menține la creion toate cheltuielile și toate activitățile.
Ați reușit deja să vă adaptați la noul loc de muncă?
Pot să spun că am ”intrat” în toate nuanțele calității de președinte al raionului. Am avut și întîlniri la un nivel foarte înalt. Am avut în vizită un grup de lucru referitor la implementarea proiectului de construcție a apartamentelor sociale, un proiect destul de grandios pentru Nisporeni. Am avut o întîlnire cu o delegație de la Agenția de Dezvoltare Austriacă și reprezentanți ai Uniunii Europene referitor la proiectul ”Prut-Nisporeni”, și acesta un proiect de amploare. Deci, muncim.
V-ați stabilit și prioritățile pentru următorii patru ani? Ce planuri aveți?
Avem planuri grandioase. Totodată, avem și posibilități de realizare a lor. Un proiect primordial ar fi renovarea stadionului raional. După capacitatea și mărimea lui, probabil este unul dintre cele mai importante din republică, dar, nefiind utilizat mai mulți ani la rînd, s-a deteriorat. În prezent, stadionul se află într-o stare delăsată. Este nu doar necesar, dar și foarte important să reînviem acest obiect. Generația tînără crește, se afirmă, vor posibilități, vor activități sportive. Totodată, ne propunem reparația mai multor porțiuni de drum local. Chiar avem o decizie în acest sens, pentru proiectarea unui drum spre tabăra de odihnă ”Codru” din Mîrzoaia. Este și drumul de acces spre mănăstirea ”Ștefan cel Mare”, care se construiește în preajma Crucii Mîntuirii Neamului Românesc. Un drum bun ar fi și un imbold pentru un traseu turistic.
Credeți, totuși, că veți reuși, că veți face față lucrurilor?
Propunerea de a accepta postul de președinte de raion a fost o surpriză pentru mine. Dar, analizîndu-mi activitatea anterioară, posibilitățile, discutînd cu echipa de consilieri care a venit cu inițiativa, am ajuns la concluzia că sînt resurse: și intelectuale, și fizice – pentru a lucra. Pot să spun cu toată certitudinea că, împreună, vom reuși. Or, lucrul se bazează pe conlucrare și activitate în echipă.
Credeți că activitatea în domeniul cadastrului vă va ajuta? Experiența pe care ați acumulat-o vă va fi de folos acum? Sau trebuie s-o luați de la capăt?
Am muncit, în cadastru, timp de 15 ani. În această perioadă, am avut foarte multe tangențe cu administrația publică locală, cu primăriile din raion, cu inginerii cadastrali. Trebuie să spun că, imediat după absolvirea Facultății de construcții industriale și civile, am fost angajat în calitate de inginer cadastral la Primăria Nisporeni. Am făcut și masteratul în drept constituțional și administrativ, așa că, zic eu, sînt pregătit pentru această muncă.
Lasă un răspuns