Ceea ce, poate, nu ați știut despre primarii proaspeți aleși

Imagine simbol: www.garbo.ro

Imagine simbol: www.garbo.ro
Imagine simbol: www.garbo.ro

În raionul Nisporeni au fost aleși 23 de primari.
– Vîrsta medie a primarilor proaspăt aleși e de 47 de ani. Cel mai tînăr are 27 de ani, se numește Grigore Robu și a fost ales primar al orașului Nisporeni. Alți patru primari au peste 30 de ani, iar opt primari au vîrste cuprinse între 40 și 50 de ani. Tot opt primari au între 50 și 60 de ani, iar doi – peste 60 de ani. Cel mai în vîrstă primar este Nicolai Vasilachi de la Soltănești, care are 63 de ani. Apropo, el se află deja la al patrulea mandat consecutiv.
– Cei mai mulți primari în raionul Nisporeni îi are Partidul Democrat – 15 la număr, ceea ce înseamnă peste 60%.
Urmează Partidul Liberal Democrat cu cinci primari (21%), Partidul Liberal cu doi primari și Partidul Socialiștilor – cu un primar.
– Cel mai iubit dintre primari se pare a fi Nicolae Chercheja de la Brătuleni, care a obținut, chiar din primul tur, 92,01% , el fiind urmat de Alexei Secrieru din Cristești cu 82,65%. Încă un primar, Victor Rusu din Bursuc, a obținut peste 80% din sufragii sau, mai exact, 80,73%.
La polul opus se află Grigore Roibu din Nisporeni, el acumulînd 50,10% din voturi, dar și Grigore Pîrțac din Bălănești cu 51,02%.
– Prenumele care le-au purtat noroc primarilor nisporeneni sînt, de data aceasta: Grigore, Ion, Valeriu, Nicolae, Victor și Silvia – le poartă cîte doi primari.
– La Nisporeni s-a dublat numărul femeilor-primari: de la două, în mandatul anterior, la patru – în acest mandat.
În raionul Ungheni, au fost aleși 33 de primari.
– Vîrsta medie a primarilor proaspăt aleși este de 51 de ani. Cel mai tînăr primar este Sergiu Bodrug de la Măgurele.
El are 37 de ani și se află la primul său mandat. Cu vîrsta cuprinsă între 40 și 50 de ani sînt 14 primari. Alți 15 primari au vîrsta între 50 și 60 de ani și doar trei primari au trecut de 60 de ani. Apropo, cel mai în vîrstă primar este de la Rădenii Vechi, Vera Golan, care are 65 de ani și se află la primul ei mandat.
– La Ungheni, cei mai mulți primari îi are Partidul Liberal Democrat din Moldova – 13 la număr, ceea ce înseamnă ceva mai mult de 39%. Cu doi primari mai puțin are Partidul Democrat, adică 11 (33%). Partidul Liberal are cinci primari (15%), iar Partidul Comuniștilor – doi. Cîte un primar au Platforma Popular Europeană – Iurie Leancă și Patridul Nostru.
– Cel mai iubit dintre primari se pare a fi, la momentul actual, Ștefan Roșca din Cornova, care a fost ales din primul tur cu 87,83% din sufragii. Urmează Gheorghe Colțișor din Teșcureni, care a obținut 81,91% din voturi. Ambii se află deja la al doilea mandat.
La polul opus se află alți trei primari, care au cîștigat la limită. Este vorba de: Sergiu Mărgărint din Florițoaia Veche, cu 50,10%; Valentina Lincovscaia din Morenii Noi – cu  50,31%, Valeriu Morari din satul Cornești, cu 50,64%. Toți trei sînt la primul lor mandat
– Cei mai mulți primari poartă prenumele Sergiu sau Serghei – trei la număr. Avem și cîte doi primari cu numele: Vera, Gheorghe, Valeriu, Iurie, Victor, Ștefan.
– Din cele 33 de primării șapte au în frunte femei, ceea ce înseamnă cu trei mai multe decît în perioada 2011-2015.
În raionul Călărași au fost aleși 28 de primari.
– Vîrsta medie a primarilor călărășeni, proaspăt aleși, este de 48 de ani. Cel mai tînăr este Ion Prunici din  Păulești,  care are doar 25 de ani. Dar mai este un primar la fel de tînăr, cu numai zece zile mai mare decît primul. Se numește Andrei Iurcu  și va conduce primăria din Buda. Ambii sînt la primul lor mandat. Apropo, ei se numără printre cei mai tineri patru primari din Republica Moldova. Ceilalți doi primari, tot în vîrstă de 25 de ani, sînt din raioanele Strășeni și, respectiv, Hîncești. Un al treilea primar călărășean cu vîrsta pînă la 30 de ani este Vasile Drăniceru din Tuzara. El are 29 de ani.
Alți doi primari au vîrsta cuprinsă între 30 și 40 de ani, iar cinci primari au vîrste între 40 și 50 de ani. Cei mai mulți, însă, 16 la număr, au între 50 și 60 de ani și doar doi primari au depășit vîrsta de 60 de ani. Cel mai în vîrstă este primarul orașului Călărași, Nicolae Melnic. Dînsul are 65 ani și se află deja la al treilea mandat consecutiv.
– În raionul Călărași cei mai mulți primari îi are Partidul Liberal Democrat din Moldova – 11, ceea ce înseamnă ceva mai mult de 39%. Urmează Partidul Democrat cu 9 primari (32%), Partidul Liberal – cu patru primari. Partidul Socialiștilor are doi primari, iar Platforma Popular Europeană – Iurie Leancă – un singur primar. Tot la Călărași va activa unicul primar independent din regiune. Este vorba de Vladimir Susarenco, care a cîștigat primăria Sadova.
– Cei mai iubiți primari din raionul Călărași, la ora actuală, par a fi Vasile Stăvilă de la Pîrjolteni și Gheorghe Grecu din Onișcani, ambii obținînd cîte 75,30% din sufragii. La polul opus se află Gheorghe Movileanu din Frumoasa, care a reușit să acumuleze 50,55%, și Constantin Scurtu din Rădeni cu 50,99% din sufragii.
– Cei mai mulți primari călărășeni poartă prenumele Vasile. Sînt 5 la număr. Urmează Valeriu – îl poartă trei primari. Cîte doi primari au prenumele Constantin, Petru, Gheorghe și Grigore.
– Doar două din cele 28 de primării călărășene vor fi conduse, în acest mandat, de femei. În mandatul anterior, 2011-2015, au fost patru.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *