Au învățat ce înseamnă să fii cu adevărat salvator

În fotografie: Salvator pentru o clipă la tabăra din Oricova

 În fotografie: Salvator pentru o clipă la tabăra din Oricova
În fotografie: Salvator pentru o clipă la tabăra din Oricova

Au învăţat cum pot fi prevenite situaţiile de risc şi care trebuie să fie acţiunile corecte în caz de urgenţă, chiar dacă au venit să ia o doză de energie pozitivă la tabăra de odihnă ”Romanița” din Oricova Călărașilor.
Copiii de aici nu au fost așezați în bănci. Și nici nu li s-au citit lecții plictisitoare.  Dimpotrivă, au avut parte de momente absolut excepționale, pe care le vor ține minte mult timp înainte.
Salvatorii, în frunte cu Vasile Zaharia, șeful Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale din Călărași, au venit la ei în ospeție. Au venit cu tehnica din dotare, ca să le demonstreze cum acționează în diverse situații de urgență: și în cazul unor intervenţii la incendii, și la descarcerarea persoanelor din accidente, și atunci cînd e nevoie de primul ajutor medical. Cine știe, poate anume aici, impresionați de cele văzute, unii copii vor dori să fie și ei, ulterior, salvatori. Cei mai curajoși dintre ei au îmbrăcat echipamentul de pompier, au mînuit țeava de refulare, au participat și la alte acțiuni de salvare.
”Anume așa copiii pot înțelege mai bine ce înseamnă cu adevărat să fii salvator, dar și că trebuie să respecte cele mai elementare reguli de securitate, pentru a preveni diverse situații neplăcute”, a accentuat Vasile Zaharia, după care a specificat: ”Aceste acțiuni vin pentru continuitatea Campaniei „Salvăm prin prevenire”, campanie care are drept scop instruirea minorilor privind măsurile de securitate pentru asigurarea vieții” .
Instruiri similare au loc, în această perioadă estivală, în toată țara, grupul țintă fiind anume copiii.
Alături de pompierii ungheneni și nisporeneni
S-au simțit pentru cîteva clipe pompieri adevărați. Este vorba de copiii de la Școala de vară ”Un zîmbet colorat”. Pe 2 iulie, ei au mers în excursie la Direcția Situații Excepționale din Ungheni, pentru a afla misterele pompierilor. De la exerciții și simulări de salvare pînă la mobilizarea pompierilor – toate acestea le-au fost descifrate pe înțelesul micilor oaspeți.
Oleg Blișceac, șeful  Direcţiei Situaţii Excepţionale, i-a lăsat pe copii să se simtă șefi pentru cîteva clipe, permițîndu-le să se așeze în fotoliul și chiar să facă, fiecare, cîte o semnătură pe o coală de hîrtie.
Dornici de a afla cît mai multe despre viața pompierilor, au mers și în camera lor de odihnă, apoi au urcat în autospeciale. Au ascultat alarma specifică, după care, la final, fiind foarte înfierbîntați, au fost stropiți cu apă cu ajutorul unui furtun.
”În acea zi, se antrenau echipele de pompieri din Ungheni și Nisporeni. Pompierii aveau de urcat pe o clădire și de salvat o… păpușă. A fost amuzant și, totodată, interesant pentru copii. Ei au rămas impresionați de tot ce au văzut, povestindu-le, ulterior, ore în șir părinilor despre experiența pe care au trăit-o alături de pompieri”, ne-a spus Adriana Cazîlu, organizatoarea școlii de vară.
Veronica Gorea, Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *