Am ales, în sfîrșit, toți primarii

Imganie simbol: www.b365.ro

Imganie simbol: www.b365.ro
Imganie simbol: www.b365.ro

Bucurie pentru unii, tristețe și dezamăgire pentru alții pe 28 iunie curent. Oamenii și-au ales primarii pe care nu au reușit să-i aleagă din prima.
UNGHENI
Opt primari rămîn la primărie  
La Ungheni Alexandru Ambros (PLDM) a cîștigat lejer, cu 69,96%, în fața contracandidatului său, socialistul Ghenadii Mitriuc (PSRM), care a trebuit să s emulțumească doar cu 30,04% din sufragii.
Și Bușila a rămas cu același primar, Valeriu Todirică (PLDM), care a obținut al treilea mandat cu 53, 70% din voturile alegătorilor. Rodica Bațală (PDM) a acumulat  46,30%.
Nici la Costuleni nu s-au produs surprize. Sorin Gurău (PDM) rămîne la cîrma primăriei. În turul doi, el a obținut un scor confortabil, de 59,37%, depășind-o lejer pe contracandidata sa,  Corina Cebotaru (PL), cu 40,63%.
La Hîrcești, Vasile Bodrug (PL) l-a surclasat pe Ivan Caracaș, reprezentantul PCRM. Primul a acumulat 58,92%, iar al doilea – 41,08%.
La Măcărești, rămîne la primărie același Iacob Pîntea (PDM), care a obținut 53,98% față de contracandidata sa, Tatiana Mușchei (PLDM), care a reușit 46, 02%.
Și la Negurenii Vechi lupta a fost cîștigată încă odată de Ion Rabacu (PLDM), cu 55,91%, față de contracandidatul său , candidatul independent, preotul Petru Polișciuc, care obține 44,09%.
În Petrești, Serghei Gorea (PLDM) obține un nou mandat cu 59,31% din voturi, iar socialistul Igor Bereghici – 40,69%.
A rămas în funcție și liberal-democrata Galina Varvariuc din Valea Mare.  Dînsa cîștigă alegerile cu 56,10%,  față de Alexei Antoci (PDM), care a obținut 43,90%.
Șase primari trași pe dreapta
La Agronomovca, fostul primar, Valeriu Negară (PDM), a pierdut în fața contracandidatului său Vladimir Garbuz (Partidul Nostru) cu un scor de 46,07% la 53,93%. Și fostu primar de  Bumbăta, liberal-democratul Gheorghe Cepoi, a pierdut primăria, obținînd doar 44,81%. Cîștigător e declarat liberalul Dumitru Paladi, fost deputat în Parlament, care a reușit să acumuleze 55,19% din voturi.
În satul Cornești, fostul primar, liberalul Iurie Țurcanu, pierde la limită în fața democratului Valeriu Morari. Primul obține 49,36%, iar al doilea – 50,64%.
Răsturnare de situație și la Florițoaia Veche. Chiar dacă, în turul I, Margaritei Baban (PLDM), i-au lipsit doar 0, 81% pentru a obține al treilea mandat de primar, iată că în turul II a avut parte de cea mai proastă surpriză: a pierdut în fața lui Sergiu Mărgărint (PDM), care acumulase, în turul I, doar 16,80%. Scorul final a fost de 50,10% la 49,90% în favoarea lui Sergiu Mărgărint.
Și la Măgurele, Aurel Popa (PLDM) a trebuit să se despartă de primărie. Cîștig de cauză a avut  Sergiu Bodrug (PPE – Iurie Leancă) cu 58,50% la activ.
La Mănoilești, fostul primar Grigorii Popa (PCRM), obținînd 47,75%, e nevoit să cedeze primăria Valentinei Grosu (PDM), care a obținut 52,25%.
Luptă pe muchie de cuțit
Deși, în turul I, aspirantul la primăria din Condrătești, Ștefan Zgureanu (PDM), rămăsese în urma contracandidatului său, Ion Bodrug (PLDM), cu 0,18%, iată că în turul II el cîștigă detașat: 54,73% la 45,27% .
Aceeași situație s-a atestat și la Unțești.  În turul I, Nicolae Sorotinschi (PCRM) obține cu 0,14% mai puțin decît Mihail Racoviță  (PDM). În turul II, situația s-a inversat. Cetățenii aleg să-I conducă Nicolae Sorotinschi, care obține 52,26% din sufragii.
În Cioropcani, Victor Robuleț (PLDM) cîștigă detașat, obținînd și cel mai mare punctaj din turul doi printre din cele 18 primării rurale – 67,78%. În turul I, însă, situația nu părea atît de roz, căci el acumulase doar 28,45%, iar contracandidatul său, Vitalie Rusu (PPE – Iurie Leancă) -18,83%.
Au învins și două femei
În orașul Cornești, va fi primar Vera Buga (PDM), care lucrează, de fapt, în primărie de ani buni, fiind contabilă-șef pînă acum. Ea a obținut un scor de 57,17%  față de Leon Bilețchi (PLDM), care a acumulat 42,83%.
Aceeași situație e și la Năpădeni. Maria Arteomov (PL), care a lucrat și pînă acum în primărie, ea fiind secretar al consiliului local, iată că de acum înainte va fi primar. Așa au decis alegătorii, care i-au oferit 56,47%. Constracandiddtaul său, Oleg Iovu (PDM), a trebuit să se mulțumească cu 43,53%.
NISPORENI
Răsturnare de situație în orașul Nisporeni. Fostul primar,  Ion Gangan (PDM), care s-a aflat timp de opt ani în fruntea primăriei, a pierdut alegerile. Locul său va fi luat de către Grigorii Robu (PL), care a cîștigat la limită, diferența dintre cei doi fiind de doar 10 voturi. Astfel, Grigorii Robu a obținut 50,10%, iar Ion Gangan – 49,90%.
Surprize neplăcute și pentru alți patru foști primari.
La Bărboieni, pierde primăria Valeriu Protopop (PDM). Alegătorii au decis s-o aducă în fruntea satului pe Silvia Croitoru (PSRM), care a obținut 60,90% din sufragii.
La Milești, Petru Leucă (PLDM), primar în ultimii opt ani, reușește să obțină doar 44,50%. Locul i-l ia Radu Vîrlan (PDM), care a avut un scor de 55,50%.
Și la Valea Trestieni fostul primar, Marin Guidea (PLDM), pierde în fața contracandidatei sale, Maria Chircu (PDM). Dînsa a obținut, de altfel, cel mai mare punctaj al turului doi la Nisporeni – 68,84%.
Va trebui să plece din fruntea primăriei și Damian Pîrlici (PDM) din  Zberoaia. De data aceasta, el a fost votat de doar 40,56% din cei care au ieșit la vot. Contracandidatul său, care a și repurtat Victoria, Dinu Guțuțui (PLDM), a obținut 59,44%.
Încă trei primari rămîn în funcție
La Ciutești, lupta pentru primărie a fost cîștigată de Iurie Stamati (PDM), pentru care au votat 51,46%. Contracandidatul său, Sergiu Țărnă (PPE-Iurie Leancă), obține  48,54% din voturi.
Și la Mărinici a fost  luptă mare. Actualul primar, Serghei Echim (PLDM), rămîne în continuare la primărie, el obținînd  52,96% din sufragii. Contracandidatul său, Vitalie Veleșco (PDM), reușește un scor de 47,04%.
Și-a păstrat funcția și Victor Ivanov (PDM) din Seliște. El a obținut 53,86%  față de contracandidata sa, Zinovia Prisăcaru (PLDM), care a acumulat 46,14%.
Final fericit
Lupta pentru primăria Vărzărești a fost cîștigată de liberalul Constantin Ungureanu, care a obținut 59,43% din sufragii, față de  Chiril Gorceag (PDM), care a acumulat 40,57%.
La Bălăurești, noul primar este Ion Carp (PDM). El a acumulat 53,41% din voturi, devansîndu-l astfel pe contracandidatul său,  Viorel Andronachi (PLDM), care a obținut 46,59%.
CĂLĂRAȘI
Rămîn la primărie
Nicolae Melnic (PDM), primarul de Călărași, a reușit să obțină al treilea mandat, datorită celor 52,27% obținute. Contracandidatul său, Nicolae Rozembac (PPE – Iurie Leancă) a trebuit să se mulțumească cu 42,73%.
Și la Vălcineț rămîne același primar – Alexandru Curmei (PPE – Iurie Leancă), care a reușit să acumuleze 57,40% din sufragii, devansîndu-l astfel de contracandidatul său, Efim Curmei (PDM).
Nu vor mai fi primari 
La Păulești,independenta Elena Lungu nu a reușit să-și mențină fotoliul de primar. Acesta va fi ocupat, de acum înainte, de Ion Prunici (PL), căruia alegătorii i-au acordat 61,35% din sufragii.
Și la Peticeni fostul primar, Gheorghe Zinovei (PSRM), a pierdut alegerile, astfel că primăria va fi preluată de către Sergiu Șpac (PLDM), acesta obținînd 59,89% din voturi.
Nici fostul primar de Rădeni, Liuba Jardan (PPE – Iurie Leancă) nu a reușit să-și păstreze funcția. Ea a pierdut în fața contracandidatului ei, Constantin Scurtu (PLDM) cu doar 15 voturi, cel din urmă obținînd 50,99% din sufragii.
Și fostul primar de Tuzara, Gheorghe Răilean (PL), a pierdut. El nu a avut nici o șansă în fața lui Vasile Drănceru (PD), care a reuțit să acumuleze 58,90%.
Alți patru primari 
La Bahmut, a cîștigat Igor Godea (PL) cu 61,63% din voturi, lăsînd-o în urmă pe Liuba Bădărău (PDM), care a reușit un scor de 38,37% .
La Buda, lupta a fost strînsă. Andrei Iurcu (PL) a întrecut-o pe contracandidata sa, Tatiana Timofte (PSRM), cu doar 17 voturi. Astfel, cu 52,11% el se instalează în funcția de primar pentru următorii patru ani.
La Pitușca primăria a fost cîștigată de Ionila Lozovan (PL), care a reușit un scor confortabil, de 64,24%, ea devansîndu-l astfel pe contracandidatul ei, Vasile Tataru (PD).
La Răciula, sătenii au preferat un primar democrat, acordîndu-i cele mai multe voturi lui Valeriu Cotelea. Astfel, acesta a obținut 57,07%, față de contracandidatul său, Petru Danu (PCRM), care a reușit să acumuleze 42,93%.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *