VIDEO | Dezbateri electorale la Călărași. Cine va fi primarul ideal?

dezbateri calarasiPe 28 mai, ziarul ”Expresul”, cu susținerea Consiliului Europei, a organizat, la Călărași,  dezbateri electorale, la care au participat candidații la funcția de primar al orașului. Din cei opt candidați au participat cinci, chiar dacă au fost invitați toți opt.
Candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandru Dodon, candidatul Partidului Comuniștilor, Vasile Banari, și candidatul Partidului Popular, Viorel Jușcov, nu au venit la dezbateri.
Toți cei prezenți au fost puși în condiții absolut egale, ei fiind rugați să răspundă la aceleași întrebări, fiind fixat pentru fiecare răspuns același timp.
Întrebările:
1. De ce ați decis să candidați la funcția de primar al orașului Călărași?
2. Care credeți că este cea mai mare problemă cu care se confruntă orașul Călărași și care ar fi soluția?
3. Numiți trei priorități de dezvoltare a orașului în următorii patru ani.
4. Cum vedeți soluționarea problemelor existente, de unde bani?
5. O adresare către alegător.
Vedeți în continuare varianta prescurtată a răspunsurilor. Dacă doriți să luați cunoștință de răspunsurile integrale, accesați Expresul.com, unde veți găsi și înregistrarea video a dezbaterilor.
dezbateri melnicNicolae MELNIC, Partidul Democrat din Moldova: ” Vreau să fac și mai multe pentru orășeni”
65 de ani, inginer, în prezent – primar de Călărași
1. Sînt primar de opt ani. De ce am hotărît să mai candidez o dată? Pentru că vreau să fac și mai multe pentru orășeni și cred că voi reuși.
2. Cea mai mare problemă este lipsa locurilor de muncă. De la aceasta pornesc celelalte: și starea orașului, și starea familiei, și bugetul orașului. Avînd locuri de muncă suficiente, noi vom hotărî o mulțime de probleme sociale. O altă problemă este cea a apei și canalizării. Timp de opt ani, cît am fost primar, am rezolvat, într-o anumită măsură, această problemă. Am renovat stația de epurare, am construit peste 200 km de rețele de apă și canalizare. Vrem să lucrăm și în continuare la acest capitol. Următoarea problemă este cea a tinerilor, trebuie să-i susținem, să le acordăm mai multă atenție, căci fără ei nu avem viitor.
3. Prima prioritate: crearea locurilor de muncă. A doua – soluționarea problemei ecologice – am început lucrul în această direcție, dar trebuie continuat. A treia – lucrul cu tinerii. Noi cheltuim o mulțime de bani publici, începînd de la grădiniță pînă la liceu, dar și la universitate. Apoi, tinerii pleacă peste hotare. Trebuie să-i educăm, ca ei să rămînă aici după ce termină o facultate.
4. Pentru cel mai mare proiect privind apa și canalizarea în partea de nord-est a orașului este semnat deja contractul cu Ministerul Mediului, pentru o sumă de peste un milion de lei. La un alt proiect, ce ține de construcția grădiniței-creșă, Guvernul Germaniei va aloca peste un milion de euro. Două proiecte vor fi realizate cu susținerea Fondului de eficiență energetică: peste trei milioane de lei pentru iluminatul public și termoizolarea grădiniței ”Guguță”. Îmi este acum mult mai ușor să lucrez cu finanțatorii externi, căci știu cum să atrag investițiile.
5. Am auzit de multe ori că lumea nu știe pentru cine să voteze. Eu cred că omul de rînd este cel mai priceput și el știe ce trebuie să facă. Fiecare om știe ce vrea și pe cine să voteze. De aceea eu vă doresc tuturor să faceți alegerea corectă.
dezbateri croitoruMihail CROITORU, Partidul Liberal Democrat din Moldova: ” Doresc să fac schimbări în oraș”
47 de ani, jurist, în prezent – avocat
1. Ideea de a candida la funcția de primar al orașului Călărași mi-a venit pe parcursul anilor. Doresc să fac schimbări. Cu susținerea echipei PLDM, voi reuși să ridic bunăstarea populației, să aducem cît mai multe investiții în oraș, pentru a construi drumuri, canalizație, apă, de fapt ceea ce-i trebuie unui om pentru un trai mai bun.
2. Principala problemă este lipsa transparenței cheltuielilor banilor publici. De aici  pornesc toate nevoile orașului. Pe parcursul mandatului, mă voi strădui ca banul public să-l cheltuim conform cu necesitățile: la reparația și construcția drumurilor, a rețelelor de apă și canalizare, la salubrizarea și înverzirea orașului. Călărașiul este un oraș care se află la poalele codrilor și, pe parcursul anilor, s-a transformat… nu chiar într-o gunoiște, dar într-un oraș murdar. Sînt necesare investiții pentru amenajarea acestui orășel, pentru ridicarea bunăstării populației.
3. Dacă voi reuși să cîștig, mă voi concentra asupra diminuării factorilor de risc privind actele de corupție din cadrul primăriei. Totodată, printre priorități vor fi: crearea condițiilor prin stabilirea unei infrastructuri moderne, prestarea serviciilor locativ comunale calitative, amenajarea și înverzirea orașului, îmbunătățirea  calității serviciilor sociale în ceea ce privește susținerea materială a bătrînilor și categoriilor defavorizate.
4. Trebuie să creăm un mediu de afaceri puternic prin susținerea businessului mic și mijlociu, colaborarea și conlucrarea primăriei cu agenții economici din teritoriu, eficientizarea lucrului cu organele fiscale. E necesară și atragerea investițiilor străine. Vom ști de unde să luăm banii și unde să-i punem.
5. Stimați alegători, să nu vă lăsați amăgiți de promisiunile concurenților electorali, care nu pot fi îndeplinite. Fiecare candidat trebuie să promită doar ceea ce va putea îndeplini.
dezbateri rozenbacNicolae ROZEMBAC, Platforma Populară  Europeană din Moldova – Iurie Leancă: ” Vreau să aduc o generație tînără”
33 de ani, jurist, în prezent – antreprenor
1. M-a motivat să  candidez la funcția de primar faptul că în viața politică a orașului Călărași nu este implicat deloc tineretul. Consilierii: și locali, și raionali, au o medie de vîrstă de 55-58 de ani. Vreau să aduc o generație tînără, pentru a face schimbări în orașul Călărași.
2. Nu aș putea nominaliza acum concret o singură problemă. Călărașiul este un oraș vechi și tot ce s-a făcut pînă la ziua de azi este moștenit din timpul Uniunii Sovietice. Drumurile sînt vechi, altele nu s-au făcut. Apă, canalizare – este cîte ceva făcut, dar tot în baza sistemului vechi. E nevoie de locuri de muncă, pentru că și tineretul, și persoanele mai în vîrstă  pleacă. Sînt multe probleme și nu pot să spun că una e mai importantă decît cealaltă. Cum văd eu soluționarea lor? Pentru viitor, mă voi axa pe investițiile străine, căci numai așa vom putea dezvolta orașul.
3. Printre priorități voi numi: reparația drumurilor, construcția și reparația rețelelor de apeduct și canalizare pentru fiecare gospodărie. Mi-am propus construcția unui săli de sport polivalente în Călărași, construcția și amenajarea terenurilor de sport în toate regiunile orașului. În ultimii ani, s-a acordat atenție mai mult zonei de centru a orașului, dar să nu uităm că mai avem și alte zone – și acolo trăiesc oameni.
4. O sursă ar fi bugetul de stat. Dar nu e prea mare nădejde în bugetul de stat și atunci ar fi oportun să căutăm investiții străine. Scopul nostru principal ar fi implicarea activă în procesul de căutare a investițiilor străine.
5. Vă îndemn să votați Nicolae Rozembac și echipa BE PPE – Iurie Leancă. Votați o generație nouă, care are intenția de a schimba cu adevărat ceva în orașul Călărași, care are energie de a multiplica lucrurile bune.
dezbateri cosoiPetru COSOI, Partidul Liberal: ”Doresc o dezvoltare mai dinamică a orașului”
58 de ani, zootehnician, în prezent – neangajat
1. Candidez, pentru că țin la oraș și, oriunde mă aflu, vorbesc cu respect despre Călărași, despre oamenii de aici. Doresc o dezvoltare mai dinamică, doresc ca orașul să devină mai curat, mai verde, mai atractiv pentru turiști.
2. Aș menționa aspectul ecologic care este într-o interdependență cu problemele infrastructurii și creării comodității aici. Trebuie de atras investiții, ca aceste probleme să fie rezolvate în următorii patru ani.
3. Eu am divizat programul electoral în două: priorități generale ce țin de implicarea cetățenilor în realizarea propriilor probleme prin proiecte concrete și susținerea proiectelor noi care generează locuri de muncă, facilități pentru tineri, antreprenori. E nevoie de transparență totală în luarea deciziilor, consultarea cetățenilor în problemele ce țin de comoditățile lor, transparență în gestionarea banilor publici. Voi  pune temelia unor relații respectabile între cetățean și funcționarul public. Voi finaliza proiectele de apă și canalizare. Mai sînt și alte priorități: crearea locurilor de odihnă și sport pentru copii, construcția unei piscine, crearea parcărilor auto, elaborarea planului urbanistic modern al orașului, dezvoltarea proiectelor în domeniul turismului, construcția unei piețe agricole în parteneriat cu fermierii.
4. Banii trebuie aduși prin proiecte finanțate de donatori externi. O altă sursă ar fi fondarea mai multor întreprinderi de parteneriat public-privat.
5. Candidez din partea PL, unicul partid din R. Moldova care, de zeci de ani, a dat dovadă de stabilitate și consistență, dar și de faptul că nu sînt corupți, apără valorile naționale, luptă pentru un viitor prosper. Eu vin cu o echipă de consilieri competenți, onești, corecți, pentru a contribui la dezvoltarea socio-economică, pentru a cultiva sentimentul mîndriei față de orașul Călărași. Votați primar Petru Cosoi și echipa PL.
dezbateri coscodanVeaceslav COȘCODAN, Partidul Popular Creștin Democrat: ”Este bine ca experiența pe care am acumulat-o să o folosesc pentru dezvoltarea orașului”
53 de ani, inginer-electrician, în prezent – șeful secției investiții și cooperare
1. Este bine ca experiența de viață și de activitate pe care am acumulat-o să o folosesc pentru dezvoltarea orașului Călărași, care se află, în prezent, într-o situație dificilă.
2. Extinderea sistemului de canalizare. Ceea ce s-a făcut în acest domeniu este stația de epurare și repararea stației de pompare a apelor – încă în 2010. Este unicul proiect din Republica Moldova de acest gen, iar eu am fost unul dintre cei care l-am scris. Acum, trebuie să-l continuăm, cu finanțări din Fondul de Dezvoltare Centru.
3. Cea mai stringentă problemă este blocul 5 al stației de epurare, iar metoda de rezolvare a problemei necesită lansarea de apel pentru depunerea unui proiect la ADR Centru și în cadrul Programului transfrontalier Ucraina-Moldova.  În domeniul economic, Călărașiul se află între două centre de dezvoltare: Ungheni, cu Zona Economică Liberă, și Strășeni, cu parcul ecologic. Călărașiul ar putea să rămînă în urmă la capitolul dezvoltare economică, de aceea e necesar urgent de a crea un parc industrial, dar și atragerea investitorilor pentru a crea noi locuri de muncă.
4. Dacă, în anii precedenți, au mai fost alocări din bugetul de stat, anul acesta, la capitolul investiții și reparații capitale, este zero. Dar pot fi accesați bani de la ADR Centru, unde noi ne-am prezentat foarte bine. Am atras șase milioane de lei pentru raion și de la Fondul de eficiență energetică; de la Ministerul de Externe al Poloniei. Acestea ar fi doar cîteva surse.
5. Fiecare alegător ar trebui să analizeze activitatea anterioară a candidaților, apoi să ia o decizie. Promisiuni am avut multe, realizări puține.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *