Revenirea la ii și cămășile femeiești de odinioară

În fotografie: Interes mare pentru iile din Ungheni

În fotografie: Interes mare pentru iile din Ungheni
În fotografie: Interes mare pentru iile din Ungheni

Sute de ii: mai vechi, mai noi, autentice sau stilizate – de toate au fost la Festivalul iei, organizat, pe 21 iunie, la Chișinău. Printre ele – și ii de la Muzeul de istorie și etnografie din Ungheni. ”Este o colecție bună, foarte bună chiar prin valoarea sa de document, căci ia de la Ungheni este autentică și este veche”, ne-a spus Vasile Iucal, directorul muzeului, după care a subliniat: ”Toți au remarcat simplitatea acestor ii: poți să le privești ore întregi și să nu obosești”.
La un moment dat, s-a format mare îmbulzeală la iile din Ungheni. Oamenii fotografiau fiecare element, le studiau cu atenție. ”Ia noastră e interesantă prin cromatică și ornament, reprezintă o zonă etnografică bine definită, cu tradiție și istorie în acest domeniu – este zona Ungheniului, a Iașiului, a Prutului mijlociu”, explică Vasile Iucal.
Cele circa 20 de ii din colecția Muzeului din Ungheni au fost create pînă la al doilea război mondial, în perioada Regatului român și au aparținut, preponderent, unor tinere. ”În acea perioadă, exista o preocupare deosebită pentru promovarea tradițiilor naționale populare, iar în școală se punea accent pe acest domeniu. Elevele erau obligate să vină la școală în asemenea îmbrăcăminte”, povestește Vasile Iucal.
Într-un alt colț, inimoasa Tatiana Popa de la ”Casa părintească” din Parcanii Călărașilor prezenta colecția sa de cămăși femeiești. ”Iată o cămașă veche. Pînă și pentru alăptatul copilul este gîndită. Vedeți cît e de bine și minuțios lucrată? Are peste 80 de ani. E o cămașă de lucru, cu care femeile noastre ieșeau în cîmp – simplă, fără broderii…”, povestește, după care menționează: ”Lumea nu mai poartă acum așa ceva. Femeile au uitat și cum să le coase, și cum să le poarte”.
Festivalul iei, ajuns deja la ediția a patra, este în asemenea condiții, mai mult decît binevenit, căci tradițiile încep să revină, iar interesul pentru ie a crescut foarte mult. De notat că acest eveniment se desfășoară sub patronajul primei doamne, Margareta Timofti.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *