Cum, cînd și unde se vor odihni copiii în această vară

Fotografie-simbol

Fotografie-simbol
Fotografie-simbol

Au mai rămas zile numărate pînă la vacanța de vară. Taberele de odihnă din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași le vor oferi copiilor cele mai bune condiții, iar autoritățile publice deja s-au gîndit cum să le asigure confortul.
Părinților nu le rămîne decît să decidă la ce tabără vor să se odihnească odraslele lor și cum să le asigure o odihnă cît mai plăcută.
UNGHENI
La dispoziția copiilor din Ungheni se vor afla trei tabere. Este vorba de ”Plus Armonie” din orașul Ungheni, care va oferi 260 de foi de odihnă pentru patru ture, ”Pro sănătate” din Rădenii Vechi – cu 800 de foi pentru două ture, și ”Codreanca” din orașul Cornești – cu 375 de foi pentru două ture. Fiecare tură va fi de 12 zile. Anul trecut, tura era de zece zile. Costul unei foi de odihnă este, în anul curent, de 1710 lei.
Potrivit lui Alexandru Ciuvaga, șeful Direcției Învățămînt, Tineret și Sport, în acest an vor fi oferite în total 1435 de foi, comparativ 691 cîte au fost anul trecut. Din numărul total de foi, 311 vor merge la Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei – pentru copiii din familiile vulnerabile. Celelalte 937 bilete vor fi date sindicatelor.
Părinții vor achita doar 20% din costul biletului de odihnă, adică 342 lei. De notat că Guvernul Republicii Moldova va aloca, în premieră, 2 milioane 135 mii de lei, pentru odihna copiilor în taberele din Ungheni.
”Bani acumulați din vînzarea biletelor de odihnă vor merge în contul Direcției Învățămînt, iar ulterior se vor transforma în alte bilete de odihnă”, a explicat Alexandru Ciuvaga. Adică, fiind adunați încă 320 mii de lei, vor putea fi achiziționate adăugător  alte 187 de bilete de odihnă. Acestea vor merge, gratuit, la unele categorii de elevi, stabilite de Consiliul raional: olimpici, copii ai căror părinți au luptat în Afganistan, în conflictul de pe Nistru, au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl.
Primul tur la tabăra din Cornești va începe la 13 iunie, la cea din Rădenii Vechi – la 4 iulie, iar la cea din Ungheni urmează a fi stabilită în aceste zile.
NISPORENI
La Nisporeni va activa doar o tabără de odihnă – ”Codru” de la Mîrzoaia, care se află în gestiunea Direcției Învățămînt. Potrivit lui Valeriu Lungu, inspector școlar, la tabăra ”Codru” vor fi organizate cinci ture a cîte 12 zile, în care se vor odihni cîte 130 de copii. A cincea tură va fi organizată exclusiv pentru elevii de la Școala de sport din Nisporeni. ”Părinții vor plăti pentru biletul de odihnă doar 200 lei, restul costului va fi acoperit de către Consiliul raional”, a menționat Valeriu Lungu. Potrivit dînsului, Consiliul raional Nisporeni va aloca, în acest an, 733 mii de lei pentru odihna copiilor. Biletele, 650 la număr, au fost deja repartizate instituțiilor de învățămînt din raion. Prima tură va începe la 15 iunie, iar ultima se va încheia la 21 august.
Pe lîngă tabăra din Mîrzoaia, la Nisporeni mai există o tabără, dar privată, la Vărzărești. Specialiștiii de la Direcția Învățămînt, însă, nu cunosc, deocamdată, detalii privind activitatea acesteia.
CĂLĂRAȘI
Portivit Elenei Gonța, șefa Direcției Învățămînt,  la Călărași activează trei tabere. Una la Oricova, care se află în gestiunea Direcției de Învățămînt, și două private, la Leordoaia și Sadova.
Tabăra de odihnă din Oricova oferă, în această vară, 700 de bilete de odihnă. Costul unui bilet va fi de 1350 lei, cu 50 de lei mai mult comparativ cu anul precedent. Vor fi organizate șase ture a cîte 100 de locuri fiecare. Tura va fi de zece zile. Primul tur va începe la data de 15 iunie, iar ultimul se va încheia la 28 august.
La tabăra din Leordoaia biletul de odihnă va costa trei mii de lei, iar la cea din Sadova încă nu a fost stabilit prețul. ”Biletele pot fi procurate la sediul Direcției Învățămînt, dar și de la fondatorul taberei”, accentuează Elena Gonța.
”150 de bilete la tabăra din Oricova vor fi din contul Consiliului raional, acestea fiind oferite gratis unor anumite categorii de copii din familii defavorizate, numeroase etc.”, a mai adăugat  Elena Gonța. Totodată, dînsa a menționat că Direcția Învățămînt va participa și la concursul pentru organizarea odihnei de vară, organizat de Casa Națională de Asigurări Sociale, în urma cărora vor mai obține un anumit număr de bilete de odihnă la un preț redus.
”Vreau să menționez că tabără de odihnă din Oricova a fost foarte mult modernizată în ultimii doi ani, există o piscină în aer liber, un teatru de vară, blocul alimentar a fost renovat. Pe teritoriul taberei există și o colecție deosebită de trandafiri”, a făcut o remarcă șefa Direcției Învățămînt de la Călărași.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *