Ce trebuie să cunoaștem despre uleiurile vegetale
Uleiul face astăzi parte din recuzita aproape oricărei rețete. Interesant este că, din vremurile cele mai vechi și pînă în secolul al XIX-lea, în bucătărie nu prea se întîlneau aceste grăsimi vegetale. Abia pe la 1900 automatizarea a putut permite răspîndirea uleiului de floarea soarelui.
Astăzi, uleiurile se obțin dintr-o gamă extrem de ridicată de produse vegetale și pentru o sumedenie de scopuri. Unele sînt doar frumos mirositoare, altele sînt pentru uz extern sau culinar.
Cinci dintre cele mai bine cotate uleiuri vegetale sînt: uleiul de cocos, de măsline, de semințe de in, de avocado, de rapiță. După cum observați, uleiul de floarea soarelui lipsește. Lipsește și în top 10. În ciuda popularității sale, acesta nu este cel mai sănătos produs din gama sa, mai ales dacă nu este presat la rece.
Apropo, uleiul de cocos previne afecțiunile cardiovasculare, diabetul, obezitatea și atrofierea creierului. Uleiul de măsline pe eticheta căruia scrie “extravirgin”, “presat la rece” sau “organic”, are un nivel scăzut de aciditate, susține sănătatea inimii, scade tensiunea arterială, îmbunătățește aspectul pielii și al părului, ajută la digestie. Uleiul de măsline extravirgin este recomandat doar pentru salate.
Uleiurile vegetale pure se digeră foarte repede și contribuie la absorbția vitaminelor liposolubile (A, D, E, K). Compușii fenolici au proprietăți antiinflamatorii și anticoagulante, putînd crește rata metabolismului.
Indiferent de tipul și cantitatea de ulei consumată, pentru ca acesta să-și păstreze proprietățile biochimice nealterate, trebuie să îl depozitați într-un loc răcoros (la frigider) și cu cît mai puțină lumină.
Ca să fiți mai sănătoți, evitați pe cît e posibil prăjirea.
Lasă un răspuns