Au fost, au văzut, și-au făcut concluzii
Un autocar întreg, cu peste 50 de persoane, toți locuitori ai raionului Ungheni, au avut parte de o călătorie de vis. Săptămîna trecută, au trecut Prutul, pentru a vizita mănăstirile Moldovei, pentru a vedea cu ochii lor ce însemnaă cu adevărat Uniunea Europeană. Printre ei s-au aflat și membrii Ansamblului ”Vîrsta de aur” din orașul Ungheni.
”Am fost la rădăcinile neamului. Am vizitat cetatea de scaun a domnitorilor moldoveni, Suceava, ne-am închinat în fața mormîntului voievodului Ștefan cel Mare și Sfînt la Mănăstirea Putna, dar și la mormîntul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa. Am admirat mănăstirile Sucevița, Moldovița, Gura Humorului. Am trecut pe la bisericile ”Trei ierarhi” și ”Sfînta Parascheva” de la Iași. A fost o călătorie nemaipomenită”, a subliniat Nina Bulican,porfesoară pensionară din Ungheni.
Peste tot unde au fost, unghenenii au fost primiți ca niște frați. ”Am cîntat, am recitat poezii de Dumitru Matcovschi, de George Coșbuc… Am glumit, am povestit în aceiași limbă dulce și frumoasă, care răsună și de o parte, și de alta a Prutului, am dansat împreună hora și sîrba noastră, dar și a lor. Într-un cuvînt, ne-am înțeles de minune”, a mai spus Nina Bulican.
În altă ordine de idei, dînsa a recunoscut că atît ea, cît și colegii ei au rămas profund impresionați de frumusețea naturii, peisajele de nedescris, locurile istorice prin care au trecut.
”Parcurgînd circa 700 de kilometri, n-am văzut nicăieri pungi de plastic sau alte gunoaie, aruncate la nimereală. Am văzut doar cîmpuri bine îngrijite, drumuri excelente, o curățenie ideală peste tot, curți pline cu flori, cu iarbă verde și liliac”, și-a continuat povestirea Nina Bulican. Mai mult ca atît, ea a accentuat că, în anumite cazuri, a rămas chiar șocată. De ce? Iată răspunsul: ”Trecînd printr-o localitate, am observat, de-a lungul șoselei, o cale ferată părăsită.
Probabil, de foarte mult timp nu a mai fost utilizată, iar oamenii au dovedit chiar să-și construiască și case în preajmă. Cu toate acestea, nici o bucățică de șină nu a dispărut din ea. Dacă ar fi fost la noi, de mult era folosită ca fundament la vreun beci”. La final, profesoara a cobncluzionat: ”Avem mult de învățat, avem multe de preluat de la frații noștri, care au reușit, în mare parte, să-și schimbe mentalitatea, să devină mai europeni”.
Apropo, unul dintre inițiatorii acestei deplasări este fostul președinte al raionului Ungheni, Ion Harea. Nu e prima și nici ultima deplasare de acest fel, a declarat dînsul.
Lasă un răspuns