Amenințările și suspiciunile sînt la ordinea zilei – Esențial

Lucia BacaluInterese peste interese, minciuni și manipulare fără pic de scrupule. Așa arată, la ora actuală, politicul din Republica Moldova.
Postam, săptămîna trecută, pe o rețea de socializare, cîteva fotografiii de la Festivalul ”Polobocul de aur”, desfășurat la Răciula Călărașilor. Pe una dintre ele a fost surprins un moment care mie personal mi s-a părut demn de atenție.
Doi foști oficiali, cu șorțuri în brîu, preparau bucate. Era vorba de Ion Sturza, fost prim-ministru, și Vitalie Vrabie, fost ministru al Apărării. Mi-a plăcut ideea organizatorilor de a-i invita pe ei, căci ambii sînt născuți în regiunea noastră. Ion Sturza e din Pîrjolteni, raionul Călărași, iar Vitalie Vrabie – din Costuleni, raionul Ungheni. În plus, protagonista acestui teatru gastronomic, Tamara Șchiopu, e consăteanca lui Ion Sturza.
Ce credeți? Dau, a doua zi, de acea fotografie, pe un alt cont, fără să fie indicat autorul ei. Dar să vedeți explicația ce însoțea poza! ”Azi, pe valea Răciulei, cu slugile lui Plahotniuc”. Urmează apoi comentarii, unul mai deocheat decît altul. Sînt ”scoase la iveală” scheme halucinante. De la Sturza și Vrabie s-a ajuns la Hadîrcă și Leancă, la crime organizate și furtul miliardului de la Banca de Economii.
Unde dai și unde crapă. Orice mișcare în țara asta, orice zîmbet sau privire este deja interpretată. E suficient să stai de vorbă cu o persoană ce face parte dintr-un partid sau altul, că deja ești etichetat sculă sau slugă, dacă nu hoț, bandit, criminal.
Lumea e derutată. Nu mai știe ce să creadă. Mii de funcționari așteaptă deznodămîndul. Le tremură, sărmanilor, nu doar mîinile, ci și fundul. Unde s-o ia, cu cine să se aibă de bine ca, după alegeri, să-și mai păstreze locul de muncă?
Or, la noi pînă și paznicul a devenit funcție politică. Amenințările și suspiciunile sînt la ordinea zilei. Nu mai există prezumția nevinovăției. Autoîntitulații luptători cu corupția și mafia taie și spînzură. Celebra frază a lui Stalin: ”Dacă nu ești cu noi, ești împortiva noastră”, a devenit mai actuală ca oricînd. Teroarea plutește în aer. Chiar credeți că cineva își dorește cu adevărat schimbarea, eradicarea mafiei sau reformarea justiției? Da de unde! Toți își doresc un singur lucru: PUTERE. Și bani.
Poate ar fi cazul ca toți acești ”procurori” și acuzatori publici să-și scoată mai întîi averea lor la vedere. Să ne spună foarte clar cîți bani primesc lunar, de la cine, cîte impozite plătesc. Să ne spună din ce bani au reușit să-și cumpere case prin centrul capitalei sau mașini de lux.
Apropo, am scris acest editorial pînă la mitingul din 3 mai. M-a bucurat mulțimea de oameni care a venit să protesteze. Și mai tare m-ar bucura, dacă aceste zeci de mii de cetățeni nu se vor lăsa manipulați, ci vor cere cu adevărat socotală și de la cei de ieri, și de la cei de azi, și de la cei de mîine, unii dintre care s-au manifestat în toată splendoarea lor, pe 3 mai, de la tribună.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *