Ziua lor profesională au sărbătorit-o muncind cu elan

Imagine simbol: www.chisinauedu.md

Imagine simbol: www.chisinauedu.md
Imagine simbol: www.chisinauedu.md

Deja a cincea oară consecutiv, în Republica Moldova este marcată, pe 23 aprilie, Ziua profesională a bibliotecarului. În aceeași zi de 23 aprilie este marcată și Ziua Mondială a cărții și  dreptului de autor. E o zi importantă pentru toți cei ce iubesc cartea, dar, în mod special, pentru cei care muncesc în domeniu.
Bibliotecile din regiunea Ungheni-Călărași-Nisporeni și-au planificat, cu acest prilej, un șir de acțiuni cultural, pentru a atrage atenția comunităăilor asupra muncii lor, pentru a accentua importanţa cărţii, lecturii, artei, culturii şi a bibliotecii în societate.
NISPORENI
”În acest an, noi vom marca ziua bibliotecarului la Chinșinău”, a declarat pentru ”Expresul” Elizaveta Tîmbur, directoarea bibliotecii publice raionale din Nisporeni. În dimineața zilei de 23 aprilie, circa 50 de bibliotecari și cititori activi din raion vor urca în autobuzul care îi va duce direct la Centrul ”Moldexpo”, unde se va desfășura cea de a 19-a ediție a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret.
”Mergem în fiecare an la acest salon de carte, pentru a ne inspira și a ne relaxa. În anul curent, e o coincidență frumoasă: s-a întîmplat ca salonul să fie organizat chiar de Ziua bibliotecarului”, a menționat Elizaveta Tîmbur. Și, deoarece e sărbătoare, întreaga echipă de bibliotecari va sărbători undeva, în sînul naturii. ”Ne-am străduit să sărbătorim într-un mod mai neobișnuit, să ieșitm din pereții bibliotecilor”, a specificat dînsa. În plus, tot în această săptămînă, a fost desfășurată etapa raională a concursului ”La izvoarele înțelepciunii”.
În prezent, în raionul Nisporeni activează 48 de bibliotecari, iar Elizaveta Tîmbur îi descrie ca fiind adevărați profesioniști care iubesc cartea, iubesc cititorii și comunitatea în care activează. ”Muncesc cu mult entuziasm, putere și voință”, a mai spus dînsa la final.
UNGHENI
Bibliotecarii din Ungheni au sărbătorit ziua lor profesională în ajun, pe 22 aprilie. ”Am avut un program foarte încărcat”, a menționat Ala Mutilica, șefă de serviciu la biblioteca publică raională ”Dimitrie Cantemir”. Ziua a început cu o expoziție-concurs cu genericul ”Bibliotecarii au talent”. A fost vernisată apoi o expoziție de carte, întitulată:  ”Cartea – făclia aprinsă a lumii”. Tot în acea zi, s-a desfășurat și tradiționala gală a laureaților ”Ex libris”, care a ajuns deja la ediția a IV-a.
A avut loc și o conferință: ”Biblioteca modernă în spațiul comunitar”, la care au participat bibliotecari din raioanele Fălești, Căușeni, Ungheni și Chișinău. Dar nici asat nu e tot. Cu această ocazie specială, biblioteca a organizat și o lansare de carte a unei tinere autoare talentată din România, Natașa Alina Culea. De fapt, au fost prezentate două cărți: ”Natașa. Bărbații și psihanalistul” și ”Marat. Iubirea are spini”.
La ora actual, în raion activează 86 de bibliotecari, iar Ala Macaru, vicedirectoarea bibliotecii publice raionale ”Dimitrie Cantemir”, îi descrie ca fiind cei mai buni, mai activi și profesioniști bibliotecari din Republica Moldova.
CĂLĂRAȘI
Bibliotecarii călărășeni s-au întrunit la finalul săptămînii trecute, pe 17 aprilie, pentru a discuta despre serviciile noi oferite utilizatorilor în cadrul Programului ”Novateca”. Fiecare bibliotecar a venit cu o listă întreagă de idei și servicii nou-create. Totodată, cu ocazia Zilei bibliotecarului, a devenit deja o tradiție ca cei care au acumulat un anumit număr de ani de activitate în domeniu, să primească diplome și premii bănești. Nu a fost o excepție nici în acest an.
Șirul celor mai longevivi bibliotecari l-a deschis Ana Focșa de la biblioteca publică din Săseni. Dînsa a împlinit 50 de ani de activitate! A urmat Maria Negru din Vălcineț, cu 45 de ani de activitate în bilbiotecă, Teodora Purcel din Hirova cu 20 de ani de activitate. Au fost menționate și Angela Podgurschi din Hîrjauca, Tamara Copetinschi din Mîndra, Natalia Veleșca de la biblioteca ”Grigore Vieru” din Călărași, care și-au înscris la activ primul deceniu de activitate în domeniu. Miercuri, la biblioteca raională a fost organizată etapa raională a concursului ”La irzvoarele înțelepciunii”, iar joi, mai mulți medici, pedagogi și primari s-au adunat la bibliotecă pentru a discuta despre un subiect actual: ”Asistența medicală. Realități și oportunități”. Apropo, subiectul respectiv a fost sugerat de cititori.
În raionul Călărași activează 50 de bibliotecari, iar Galina Agafița, directoarea bibliotecii ”Grigore Vieru” din Călărași, îi descrie pe toți ca fiind foarte activi, curioși, dormici de a se implica în toate activitățile și de a crea noi servicii pentru bibliotecă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *