Galina Agafița: ”Fă mai bine ca mine! Cuvintele te învăţă, exemplele te pun în mişcare!”
Galina Agafița este directoarea Bibliotecii publice raionale „Grigore Vieru” din Călărași Este o fire activă, o adevărată generatoare de idei, iar biblioteca este o parte din viața ei. Chiar recent, pe la mijlocul lunii martie, a acordat un interviu pentru site-ul Novateca.md.
Citiți, în rîndurile ce urmează, variant prescurtată a acestui interviu.
De cît timp activați în calitate de bibliotecar?
Dintotdeauna, aş spune, mai exact din anul 1970, încă înainte de absolvirea Facultății de litere, specialitatea biblioteconomie şi bibliografie. În Biblioteca publică raională Călărași activez din anul 1981, aflîndu-mă la cîrma acesteia de șaisprezece ani.
Prin ce diferă biblioteca de azi, dotată cu tehnologii informaționale, de biblioteca de ieri?
Tehnologiile informaționale sînt produsul modernizării și facilitarea accesului utilizatorilor la calculatoare în cadrul unei biblioteci este mai mult decît oportun. Este necesar! Din această convingere a luat naștere o serie de idei care au dus, în ultimii ani, la crearea unei noi imagini a instituției noastre în societate. Astfel biblioteca este protagonistă în multiple activități și proiecte în folosul comunității. Au fost modernizate spațiile bibliotecii, iar serviciile oferite de bibliotecă au fost diversificate și extinse.
Astăzi oferim acces rapid la informaţie, creăm posibilităţi de comunicare on-line, contribuim la circuitul ideilor, la schimbul de documente şi informaţii, favorizăm dezvoltarea competenţelor tehnologice, oferim sprijin elevilor în pregătirea temelor, oferim servicii noi de informare şi instruire. Biblioteca noastră a creat un serviciu de informare pentru persoanele care sînt în căutarea unui loc de muncă şi contribuie la instruirea acestora în utilizarea calculatorului. Mai nou, a fost creat și un serviciu de instruire, informare şi socializare pentru persoanele cu dizabilități de vedere. Prin urmare, biblioteca de azi diferă cu mult față de biblioteca de ieri.
Ce le-ați recomanda directorilor de biblioteci din alte raioane, care ar dori să implementeze servicii similare în bibliotecile lor?
Avem servicii care se bucură de succes, care oferă satisfacții personale enorme, nemaivorbind de utilitatea pentru comunitate. Implementarea unor astfel de servicii în alte biblioteci nu ar putea decît să crească succesul nostrum, al tuturor, să ne facă pe toți mai puternici și mai umani. Îi îndemn, deci, să acționeze prin curaj, să deschidă ușile bibliotecii tuturor celor care vor să intre, precum și celor care încă nu au îndrăzneala să o facă, şi – de ce nu? – să facă mai bine ca mine! Cuvintele te învăţă, exemplele te pun în mişcare.
Care este cea mai mare provocare pentru dumneavoastră în procesul de modernizare a bibliotecii?
Cea mai mare provocare a fost modernizarea bibliotecilor locale din raion, eligibile pentru Programul Naţional ”Novateca”, care presupune: dotarea cu tehnologii informaționale, instruirea personalului, spaţii renovate, încălzite şi mobilate, crearea unor servicii noi etc. Mă provoacă şi cerinţele Programului ”Novateca”, care oferă şansa de a schimba imaginea bibliotecii în una mult mai pozitivă prin activităţile realizate. Mai mult ca atît, oferă şansa, atît mie, cît şi colegilor mei, de a ne manifesta pe masură, într-o altă dimensiune şi de a ţine „motoarele gîndirii” în continuă mişcare.
Ce vă fascinează cel mai mult în activitatea dumneavoastră?
Comunicarea și conlucrarea cu oamenii, redescoperirea oamenilor pe care îi cunoşti deja, posibilitatea de a le cunoaște și a le intui necesitățile și aspirațiile, de a crea posibilităţi pentru exprimarea fiecăruia. Cînd simţi privirea, faţa deschisă plină de zîmbet, o strîngere de mînă, un „mulţumesc” din partea persoanelor cu care colaborezi, dar şi din partea utilizatorilor, o menţiune, o ştire la un post de radio, televiziune, un articol în presa scrisă… Toate reprezintă un semn de recunoştinţă şi apreciere pentru munca şi efortul depus. Asta mă fascinează, mă face să am mai multă încredere în forţele proprii, mă mobilizează la noi idei și acțiuni.
Lasă un răspuns