Tragedie în satul Boldurești
Doi bătrîni, soț și soție, în vîrstă de aproape 80 de ani, și-au găsit sfîrșitul în același moment. Ei au fost găsiți fără suflare, în după amiaza zilei de 7 martie, fiind asfixiați cu monoxid de carbon.
Pompierii spun că de vină ar fi fost soba de încălzit, a cărei canale de evacuare a fumului erau înfundate cu funigine. Știau bătrînii că ceva nu e în regulă. Au cerut chiar ajutorul unui vecin. Dar se pare că acela a înfundat și mai mult canalele, astfel că gazele provenite din arderea lemnelor nu au mai putut ieși pe hogeac, afară.
”Reamintim cetăţenilor despre faptul că sobele de încălzit trebuie curăţate de funigine în mod periodic, mai ales dacă lemnele de foc au fost verzi sau dacă se ard în sobă diferite obiecte din plastic”, spune Grigore Rîlea,șeful Servciului apărare împotriva incendiilor din cadrul secției Situații Excepționale Nisporeni.
Totodată, dînsul a ținut să atenționeze că, odată cu începerea sezonului de primăvară-vară, apar noi probleme, noi pericole de apariție a incendiilor. Oamenii curăţă gunoiul din curţi sau ogoare şi-l ard în locuri neautorizate, aprind iarba uscată de pe coline sau în apropierea pădurilor. Unii ies tot mai des în natură, aprind focuri în păduri sau în aproprierea fîșiilor forestiere. Toate acestea duc la noi incendii.
”Rugăm cetăţenii să fie mai prudenţi cu focul deschis, să nu admită nesupravegherea şi propagarea acestuia pe arii extinse”, a mai făcut un apel Grigore Rîlea.
Apropo. Conform Codului Contravenţional al Republicii Moldova, pentru incendierea intenţionată a ierbii uscate, ce poate provoca daune naturii şi a mediului înconjurător, este prevăzută o amendă în mărime de 2000 de lei.
Lasă un răspuns