România a sistat furnizarea de gaze către Republica Moldova

006Livrările de gaze românești în Republica Moldova au încetat la 20 martie, la doar două săptămâni după ce au început. În această perioadă, peste Prut au trecut aproape 700 de mii de metri cubi de gaze naturale.
Doar 16 zile, în perioada 4-20 martie, România a furnizat gaze în Republica Moldova prin gazoductul Iaşi-Ungheni.
Vineri, 20 martie, livrările au încetat şi, de atunci, furnizorul Petrom nu a mai făcut alte nominalizări de export. Reprezentanţii Transgaz, operatorul gazoductului dintre România şi Moldova, precizează că, pur şi simplu, Petrom nu a mai nominalizat alte livrări de gaze prin Iaşi-Ungheni, deci, în momentul de faţă, se poate spune că Petrom nu va mai continua să furnizeze gaze, scrie economica.net.
Practic, cantităţile contractate pentru această lună au fost livrate, iar conducta este acum goală. Gazul va curge prin conductă luna viitoare, când se vor livra cantităţile contractate pentru aprilie.
Bilanţul celor două săptămâni de livrări de gaze româneşti în Republica Moldova nu este impresionant: în total, 668.900 de metri cubi au ajuns în Moldova din țara vecină. La un preţ de vânzare de aproximativ 260 de dolari pe mia de metri cubi, factura Moldovei ar fi de circa 180.000 de dolari. Cantitatea de gaze livrată ar fi fost suficientă pentru a asigura consumul a 4.300 de case din raionul Ungheni.
„Noi putem transporta până la 14.000 de metri cubi pe oră (336.000 de metri cubi pe zi) dacă au ei nevoie. Consumul e mic în zona Ungheni. Odată ce se va conecta Chişinău în a doua etapă, se vor putea transporta 175.000 de metri cubi pe oră”, explica, acum două săptămâni Petru Văduva, director Transgaz.
Construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni a costat 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane au fost asigurate de Uniunea Europeană, iar restul de România. Gazoductul are lungimea de 43,2 kilometri şi capacitatea de 1,5 miliarde de metri cubi.
Extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău presupune o investiţie cuprinsă între 110 şi 150 milioane de euro, în funcţie de capacitatea de transport, potrivit estimărilor preliminare prezentate într-un document oficial, de către autoritățile române.
Republica Moldova (fără Transnistria) consumă aproximativ 1,1 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importă din Rusia.
Marți, compania Moldovagaz, a cărei pachet majoritar este deținut de Gazprom, a cerut majorarea tarifelor la gaze cu aproape 50 la sută. Furnizorul a solicitat ANRE un tarif mediu de 8.386 de lei (455 de dolari) pentru mia de metri cubi de gaze.
Sursa: independent.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *