De la Iași la Ungheni – același gaz

În fotografie: Un nou început…

În fotografie: Un nou început…
În fotografie: Un nou început…

Lungă a fost calea. Și complicată. Dar a meritat. Așa susțin oficialitățile unghenene. Așa susține directorul SRL ”Ungheni-Gaz”, Ion Vișnevschi.
Ziua de 4 martie 2015 poate fi declarată cu ușurință Ziua independenței raionului Ungheni. E ziua independendenței sale energetice. ”De acum încolo, securitatea energetică a raionului este asigurată. Nu ne mai sperie nici un fel de embargo”, spune răspicat Ion Vișnevschi.
Gazul european, de la Iași, a ajuns la cei peste 10 mii de consumatori din raion în seara zilei de 4 martie, după ce a fost deschis oficial robinetul de la gazoductul Iași-Ungheni.
Mare agitație în dimineața zilei de 4 martie la Zagarancea, acolo unde se află instalațiile principale ale gazoductului Iași-Ungheni. Era anunțat un eveniment important, chiar istoric pentru Republica Moldova.  Au dat năvală zeci de reporteri de la toate televiziunile și cele mai importante agenții de știri din țară. Zeci de camere erau gata să surprindă orice mișcare, zeci de aparate de fotografiat erau îndreptate spre acel magic robinet. Zeci de microfoane erau deschise pentru a înregistra orice vorbă a oficialilor.
Au trebuit să aștepte ceva timp jurnaliștii pînă au fost deschise porțile. Buluc s-au repezit cu toții pentru a imortaliza evenimentul. Dar… dezamăgire.  De la Chișinău a venit un singur oficial – viceministrul Economiei, Valeriu Triboi. Nu a mai fost ca alte dăți, cu oficiali europeni, cu prim-miniștrii celor două țări: România și R. Moldova, cu miniștri de tot felul, deputați, lideri de partid. De data aceasta – mult mai modest. Dar mai eficient.
Președintele raionului Ungheni, Iurie Toma, a venit cu un mărțișor de mărimi considerabile, simbol al unui nou început. Împreună cu viceministrul Economiei, i-au găsit un loc chiar în preajma robinetului care urma să fie deschis.
Cîteva alocuțiuni scurte și, cu o singură mișcare de mînă, a fost dat startul. Gazul a pornit prin țeavă. Gazul european!
”Consumați deja gaz românesc. Nu ați știut? Nu ați simțit?”, astfel a reacționat Ion Vișnevschi, directorul SRL ”Ungheni-Gaz”, la întrebarea mea dacă într-adevăr gazul din Iași a pornit spre consumatorii ungheneni. Dînsul a dat asigurări că în aceeași zi de 4 martie, pe la ora opt seara, gazul a început să ajungă la consumatori. La ora actuală, toți consumatorii, fără nici o excepție, beneficiază de gazul care vine de peste Prut. Este vorba de 10 mii 586 de consumatori, cei mai mulți dintre ei fiind din orașul Ungheni – 9290. Per total, așa cum s-a mai spus, gazul a ajuns în 19 localități din raionul Ungheni și în două din raionul Nisporeni.
Pentru început, pe parcursul anului curent, va fi consumată la Ungheni o cantitate relativ mică de gaze europene – circa un million de metri cubi față de peste 10 milioane cît se consumă în realitate. ”Este vorba de o perioadă de testare și nu putem să ne permitem să trecem imediat la consumul integral de gaze din România”, a explicat Ion Vișnevschi.  Potrivit dînsului, utilajul instalat la Gazoductul Iași-Ungheni este unul foarte performant, la cele mai înalte standarde europene. În prezent, inginerii ungheneni sînt ghidați în acțiunile lor de specialiști din România.
Despre prețuri. ”În primul rind, prețurile sînt stabilite de către Agenția Națională de Reglementare în Energetică. În al doilea rind, nu cred că ar fi corect în raport cu restul populației din Republica Moldova ca unghenenii să plătească mai puțin pentru gaze, chiar dacă prețul de cumpărare a gazului din România este mai mic decît al celui din Rusia”, a făcut explicațiile de rigoare șeful SRL ”Ungheni-Gaz” cu referire la costuri.
De aceeași părere s-a arătat a fi și președintele raionului Ungheni, Iurie Toma. Pe de altă parte, dînsul a declarat că va face un demers către organele abilitate, solicitînd un preț mai redus pentru instituțiile publice din raion. ”Este vorba de bani publici și cred că e cazul să se facă tot posibilul pentru a economisi aici. Chiar voi insista asupra acestui subiect”, a spus oficialul.
Ce va urma? Acum, conducta trebuie să fie extinsă pînă la Chişinău. Deocamdată, nu este clar cînd ar putea începe lucrările. Nu este clar nici din ce surse vor fi efectuate aceste lucrări. Presa de la Chișinău a scris că ar fi nevoie de circa 150 milioane de euro. Oficialii, totuși, se arată optimiști. Și cei din Chișinău, și cei din Ungheni, și cei de la București.  ”Este un pas important înainte”, au declarat cu toții în unison.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *