De la cîmpuri în paragină, la rabie

Imagine simbol: newsmoldova.md

Imagine simbol: newsmoldova.md
Imagine simbol: newsmoldova.md

Dacă, acum cîțiva ani, rabia, adică turbarea, venea, în mod special, de după sîrma ghimpată, instalată  de-a lungul Prutului, acum, iată, vine de prin buruienile cît casa de pe cîmpuri. În doar două luni, au fost confirmate deja, în raionul Ungheni, cinci cazuri de rabie. La Frăsinești a murit un cîine și un vițel, la Petrești – un vițel, la Negurenii Vechi – o vulpe, la Rădenii Vechi – un vițel.
Cazuri de acest gen au fost și vor mai fi, susține Sergiu Talmaci, șeful secției epidemiologie de la Centrul Sănătate Publică Ungheni. Important e ca virusul să fie stopat la timp, iar oamenii să ia toate măsurile necesare pentru a nu se îmbolnăvi. ”Dacă au fost mușcați de un animal, ei trebuie să se adreseze imediat medicului de familie, care va stabili acțiunile de mai departe”, spune medicul, după care accentuează: ”Cu această boală nu-i de glumit. Nu există nici un tratament, astfel că unica soluție de a supraviețui este vaccinul antirabic”.  Iar acesta face minuni. Ultimul caz de deces la oameni din cauza rabiei a fost înregistrat în raionul Ungheni cu aproape 40 de ani în urmă, în 1976, la Coșeni.
La ora actuală, principalul ”rezervor” de rabie sînt vulpile. Ele se simt foarte confortabil pe terenurile în paragină, aflate în apropiere de localități. În momentul în care se infestează cu rabie, își pierd orientarea, intră în sate și fac ravagii. Cu cîteva decenii în urmă, rabia era adusă, în mare parte, de lupi, care, între timp, au cam fost stîrpiți. Sergiu
Talmaci a mai spus că un pericol mare pentru sănătatea populație îl au pisicile și cîinii vagabonzi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *