Dacă aveți dureri de gît şi laringită
În campania electorală, medicii americani le-au recomandat candidaţilor la preşedinţia SUA să tacă ori de cîte ori se poate; să bea mai multe lichide ca de obicei; să nu vorbească niciodată în şoaptă. Şoptitul supune corzile vocale la un efort mai mare, iar atunci cînd vorbești mult, riscul unei laringite e mare. Potrivit presei americane, în acea perioadă Barack Obama îşi îngrijea vocea cu apă fierbinte, în care amesteca lămîie, miere şi ghimbir. John McCain lua cîte o linguriţă de ulei de măsline, înainte de participarea la o dezbatere.
Sînt și alte remedii în caz de dureri în gît. Printre alimente cu efect terapeutic contra durerilor în gît şi a laringitei se numără:
– usturoiul, un antiseptic imbatabil, care stimulează sistemul imunitar şi ar trebui să fie totdeauna prima opţiune în tratarea inflamaţiilor apărute pe căile respiratorii;
– ceapa, are un efect similar, mai ales că ceapa conţine o cantitate mai mare de quercetină decît usturoiul (quercetina este un flavonoid cu puternice proprietăţi antioxidante).
– cimbrul, ajută la eliminarea mucusului din căile respiratorii, are acţiune antiseptică şi întăreşte sistemul imunitar.
Fierbeţi cimbrul în apă, la foc mic, 10-20 de minute. Dacă doriţi, adăugaţi-i lămîie şi miere, pentru gust. Faceți cu acest decoct gargară;
– lichidele, fluidizează secreţiile, astfel încît ele pot fi evacuate mai uşor prin tuse;
– zeama de lămîie cu miere – lămîia ajută la eliminarea mucusului, iar mierea căptuşeşte mucoasa faringiană cu un strat protector;
– ghimbirul – este un remediu excelent împotriva durerilor în gît. Se mănîncă miere, la care s-a adăugat ghimbir proaspăt, ori se poate prepara o gargară din zeamă de lămîie, oţet, ceai de ghimbir şi miere.
Cînd aveţi dureri în gît sau laringită, multe alimente şi băuturi nu vă fac bine. Evitaţi-le, mai ales băuturile cu cofeină.
Lasă un răspuns