Despre bătutul apei în piuă

Lucia BacaluGata, nu mai vreau să privesc emisiunile politice de la televiziunile noastre. Dar ce altceva să privești? Cum vine seara, toți parcă se iau la întrecere. Discută doar despre politică. Nu știu cum altora, dar mie mi s-a cam acrit sufletul de atîtea comentarii, de atîtea cabinete și fabrici de tot soiul. Politicienii noștri, criticați de toată lumea, au devenit cele mai mari vedete. Dacă nu e unul, e altul la televizor. La fel și experții noștri politici. Cei mai importanți oameni din stat, nu altceva!
Și ce mai previziuni se fac! Mai că nu-ți vine să-ți iei lumea în cap și să pleci cît mai repede și cît mai departe. Asta, dacă e să-i iei în serios pe cei ce vorbesc ore în șir, zile în șir despre una și aceeași.
Ce mai bucurie pe capul lor cînd cineva face vreo declarație deocheată. Iar în ultimele săptămîni doar de astfel de declarații avem parte. Parcă și experții noștri de tot felul, și comentatorii politici cu studii în agronomie s-au înfiripat. Au din nou despre ce să vorbească.
Vă amintiți cît de posaci erau la un moment dat, cînd trei partide politice negociau, în mare taină, despre constituirea unei alianțe pro-europene? Slavă Domnului, taina a ieșit la iveală și a început isteria. Fiecare cu comanda sa politică.
Nu știu de ce nu mă miră că marea majoritate a populației preferă să privească posturile de televiziune rusești, atît de mult blamate de ai noștri experți. Chiar dacă știrile lor sînt de doi bani și spălarea de creieri a atins cote maxime, acolo mai ai și altceva de văzut. La noi – doar politică, de parcă viața noastră, în Republica Moldova, s-ar reduce numai la politică. Și dacă măcar ar fi politică adevărată, dacă am avea experți adevărați, onești, fără nici un interes ascuns. Nu. La un post de televiziune X e hoț, iar Y – pîine caldă. La alt post de televiziune, deja Y mai că nu este erou național, iar X – monstru. Și tot așa, doar vorbe și iar vorbe.
Sărmanul om, pe cine să-l mai creadă, ce să mai creadă? Ajunge la o concluzie logică: toți sînt la fel. Și începe a privi ”Pervîi kanal” sau ”Rossia 24”. Iar președintele lor atotputernic devine… Putin.
Așa-mi vine, uneori, să le zic experților și comentatorilor noștri: ”De ce oare nu v-ați mai ridica fundurile de pe scaune și n-ați ieși în popor, să vedeți ce spune lumea, să auziți ce-i interesează pe oameni cu adevărat? Ia mai mergeți prin satele noastre – nu vă temeți, n-o să vă murdăriți de noroi, și nici nu veți contacta vreo infecție”.
Dacă nu-i chip, tare aș vrea să văd investigații serioase la televizor. Dacă cineva e hoț, bandit, contrabandist, să fie demonstrat cu lux de amănunte, așa cum o fac adevărații jurnaliști de la posturile serioase de televiziune. De bătutul apei în piuă ne-am cam săturat.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *