Curiozități marca ”Polobocul de aur”
– La ediția din anul curent al concursului zonal ”Polobocul de aur” au fost prezentate, per total, 48 de probe de vin: 5 – din Nisporeni, 14 – din Călărași și 29 – din Ungheni.
– Toate locurile premiante au fost împărțite între călărășeni și ungheneni: cîte cinci pentru fiecare raion. Nisporenenenii au rămas în afara podiumului de premiere.
– Două ”poloboace de aur” vor merge la Călărași și două – la Ungheni.
– Jumătate dintre vinurile premiante aparțin unor gospodari ce poartă numele Tudor.
– Jumătate dintre vinurile premiante aparțin unor… orășeni, fie că sînt din Ungheni sau Călărași.
– La concurs a fost prezentat și un vin produs dintr-un soi de struguri aproape uitat în Moldova – ”Gamay”. ”Nu
avem plantații de Gamay. Pentru mine acest vin e ceva nou. Îl cunosc doar din literatură”, a menționat Svetlana Malanciuc, șefa fabricii de vin de la SA ”Ungheni-Vin”, după care a subliniat: ”Dacă ar exista asemenea plantații, pentru noi ar fi un avantaj”. Dînsa a făcut și o caracteristică a vinului ”Gamay” – are o aromă de vin tînăr, curată, e untuos – se simt aromele de unt, de brînzeturi. O caracteristică a acestui vin am găsit-o pe un site francez, de unde își are și originea: ”Vinul produs din Gamay este un vin ușor de băut, potrivit pentru mesele de prînz luate pe cîmp de către țărani și, în plus, este un vin gata de a fi băut sau vîndut la cîteva luni după recoltare”.
– O noutate la concurs a fost și vinul ”Saperavi”, ceea ce înseamnă, din georgiană, ”vopsea-vopsea”. E un vin de culoare intensă, roșu-închis, pe care producătorul, Tudor Șeptelici din Ungheni, l-a caracterizat în felul următor: ”E un soi de vin pentru bărbați. După cîteva păhărele, oricărui bărbat, dacă vede o domnișoară, îi strălucesc ochii”.
– Învingătorul de anul trecut, Ion Radu din satul Romanovca, raionul Ungheni, care a obținut ”Polobocul de aur” și la etapa națională, nu mai are vin în butoaie. Datorită succesului de acum un an, a reușit să vîndă tot vinul pînă în luna decembrie.
– Un alt deținător al ”Polobocului de aur” la etapa națională, Eduard Bejenari din orașul Ungheni, a avut un succes remarcabil la Expoziția cu vînzare ”Fabricat în Moldova”. Și-a vîndut absolut toate produsele – vinul și rachiul – într-un timp record și la un preț avantajos. L-a ajutat succesul obținut cu trei ani în urmă.
Lasă un răspuns