Dacă ar mai ieși în popor guvernanții…
Săptămîna trecută, am fost nevoită să stau de mai multe ori la coadă, în diverse instituții. Trebuia să rezolv niște probleme importante. Mi-a prins bine acel stat pe la cozi, pentru că am mai aflat chiar din prima sursă ce gîndesc oamenii.
Am tras cu urechea la două discuții, care, cred eu, spun multe.
Prima. Pe o bancă, chiar în preajma mea, discutau doi bărbați. Discutau în liniște, fără să vocifereze, fără să gesticuleze exagerat. Am prins doar o frîntură din acel dialog al lor:
– Mă, cînd ai fost ultima oară în România? Știi cît de tare s-a schimbat Iașiul?
– Am fost, am fost. Ce mari schimbări s-au mai făcut?
– Înseamnă că tare demult n-ai fost.
– Lasă-mă, că prețurile-s mari și acolo.
– Prețurile îs mari, dar cîte lucruri bune au. De cînd sînt în Uniunea Europeană, s-au schimbat multe. E cu totul altfel acum.
– Nu știu. Iaca la Moscova sînt lucruri bune. Și un ban poți să faci. Și toți se tem de Putin. Nu îndrăznesc să facă nimic de capul lor. E disciplină.
Se vede că omul a îndrăgit Rusia. Celălalt, însă, nu se lasă.
– Și în România a început să se facă ordine. Nu vezi cum sînt arestați miniștrii pentru corupție?
– Da. Așa este. Numai la noi fac ce vor. Niște hoți! Oare cît o să ne mai fure?
Aici ambii au căzut de acord. Au uitat și de Rusia, și de Uniunea Europeană.
Mi-am zis, în mintea mea: dacă ar mai ieși în popor guvernanții noștri, fără pază, fără să fie întîlniți cu pîine și sare, dacă ar mai aștepta la coadă să le vină rîndul la vreun funcționăraș, tare multe ar înțelege. De exemplu, că acest popor ar putea fi adunat grămadă în jurul unei idei naționale: LUPTA CU CORUPȚIA.
Am fost martora și unei alte discuții, mult mai aprinse, cu multe ”interjecții”. O unitate totală în acel grup.
”Nemernicii! Pentru ce i-am ales? Să-și bată joc de noi? Uită-te la ei: nu-și pot împărți funcțiile”, se indigna unul. ”Și Ghimpu… Am votat pentru el! Scrîșnind din dinți, dar am votat. Ce face? Vrea funcții? Nu i-a ajuns că a fost președinte? Ce mari isprăvi a făcut atunci? Doar vorba din el. Știu ce i-aș spune, dacă l-aș vedea acum”, adăugă altcineva. ”Ia lasă, că toți sînt de-o teapă. Filat e mai bun? Sau Lupu? Pușcăria plînge după ei!”.
După tot acest ”foc de artificii”, a urmat o scurtă pauză. ”Știți care e tragedia noastră?”, a întrebat unul dintre ei, după care a continuat: ”Nu avem în țara asta a noastră un adevărat lider. Unul corect, credibil și bine intenționat, după care să meargă azi masele”.
Mi-am amintit, în acel moment, de părintele-poet Alexei Mateevici și profeția sa, făcută cu aproape 100 de ani în urmă: ”Să ştiţi: de nu veţi ridica/ Din sînul vostru un proroc,/ În voi viaţa va seca,/ Zadarnic soarta veţi ruga,/ Căci scoşi veţi fi atunci din joc/ Şi-ţi rămînea făr’ de noroc”.
Lasă un răspuns