În Polonia | O experiență utilă și cunoștințe noi
Pentru prima dată am avut posibilitatea să merg la o stagiune în Polonia. Timp de o săptămînă, în perioada 10-17 noiembrie, mi-am făcut lucrul în redacția ”Przelom” din Chanow. Aici, Alicjia Molenda, editorul ziarului, ne-a ghidat prin întreaga redacție, ne-a făcut cunoștință cu echipa, cu activitatea de aici, dar și cu ziarul în sine. Am văzut și am auzit multe. Pot să spun că în redacția respectivă se muncește mult: și zi, și noapte dacă este nevoie, și în zilele de sîmbătă sau duminică.
În ceea ce privește componența redacției, aceasta este un pic mai diferită decît la noi. Totuși, concluzia finală este că la ”Expresul” se muncește ca și la ”Przelom”, muncă la fel de intensă și de calitate. Dar există o deosebire. La ”Przelom” muncesc opt jurnaliști. La noi – doar trei. Ziarul lor, însă, conține între 40 și 56 de pagini, în dependență de publicitatea care vine timp de o săptămînă. ”Expresul” are doar 12 pagini. Aria de distribuție a ziarului polonez este destul de mare, într-o regiune formată din patru raioane, cu o populație totală de 150 mii de locuitori, iar tirajul este de 12 mii de exemplare. ”Expresul” apare în trei raioane, dar, din păcate, tirajul e cu mult mai mic decît cel al publicației ”Przelom”.
Am fost în Polonia în toiul campaniei electorale, mai exact, în ultima săptămînă de dinaintea alegerilor locale, care s-au desfășurat la 16 noiembrie. De altfel, scopul nostru era să vedem cum se desfășoară campania electorală acolo, în Polonia, și cum o reflectează jurnaliștii polonezi. Să vedem care sînt diferențele dintre țara noastră, care își dorește să adere la Uniunea Europeană, și o țară deja membră a UE.
În ceea ce privește campania electorală, pot să spun că mari diferențe nu am observat, însă mi-au atras atenția afișele electorale care împînzeau tot orașul. Era peste tot: și pe clădiri, și la balcoanele polonezilor, și pe mașini, și prin magazine. Oriunde întorceai capul, peste tot vedeai publicitate electorală. Pot să afirm că se vede cu ochiul neînaramt cît de mult se implică polonezii în alegerea viitorului țării și al lor. În plus, și paginile ziarului erau împînzite cu publicitate electorală. Spațiul de ziar a fost acordat tuturor concurenților electorali. Iar polonezii chiar cred într-un ziar independent, chiar cred în calitatea ziarului și în tot ceea ce se scrie.
În ultima noastră zi de stagiere, ne-am întîlnit cu ziariști din Belarus și Tunisia la o masă rotundă, la Asociația Ziarelor Locale din Polonia. Am discutat despre alegeri. Am făcut comparație între țările noastre, cum se desfășoară la noi alegerile. Nu există mari diferențe.
Revenind la munca noastră de jurnaliști în redacția ziarului polonez ”Przelom”, vreau să mai spun că am învățat multe de la ei. De exemplu, cum să atragi mai mulți vizitatori ai site-ului, cum să procedezi ca să fie citit și ziarul, dar și site-ul. Am venit acasă, în redacția ”Expresul”, cu multe idei de noi rubrici, cu multe inovații pe care ne vom strădui pe parcurs să le implementăm. În concluzie, aș vrea să menționez că nouă, jurnaliștilor, ne sînt utile astfel de stagieri în afara republicii, căci astfel avem posibilitatea să acumulăm noi cunoștințe, noi experiențe.
Această stagiere am avut-o în cadrul Programului ”Mass-media pentru democrație”, implementat de Asociația Ziarelor Locale din Polonia și finanțat de Fundația pentru Solidaritate Internațională.
Lasă un răspuns