Zile fierbinți în prag de iarnă
Imediat cum se răcește timpul afară, angajații Direcțiilor de Asistență Socială și Protecție a Familiei (DASPF) au parte de zile fierbinți. Ei sînt luați cu asalt de către solicitanții de ajutor pentru perioada rece a anului, un ajutor a cîte 250 de lei timp de cinci luni, în perioada noiembrie-martie.
Potrivit estimărilor specialiștilor, în acest an numărul beneficiarilor de ajutor pentru perioada rece a anului s-ar putea dubla față de anul trecut.
Asta, pentru că au fost schimbate condițiile de acordare a acestuia. De acum înainte, vor putea primi ajutorul cu pricina și familiile cu venituri mici, care au acasă televizor color, mașină de spălat, frigider, aspirator sau centru muzical, ceea ce nu se putea pînă nu demult. Și venitul minim garantat de stat a fost majorat pînă la 720 de lei față de 680 lei cît era pînă acum.
UNGHENI
Solicitările de ajutor pentru iarnă curg gîrlă de la locuitorii raionului. Zilnic, cei 39 de asistenți sociali din raion acumulează zeci de cereri. ”Volumul de lucru se va dubla față de anul trecut”, și-a exprimat convingerea Galina Opincă, specialist în adminstrarea ajutorului social de la DASPF Ungheni, menționînd că, pentru a face față valului mare de solicitări, ea va trebui să vină la serviciu chiar și în zilele de odihnă.
Pe lîngă faptul că va avea de a face cu teancuri de documente, spre verificare, Galina Opincă se pregătește să înfrunte și indignarea multor cetățeni, ale căror cereri, se pare, nu vor corespunde criteriilor de eligibilitate pentru acordarea ajutorului respectiv. ”De obicei, oamenii aud la radio sau la televizor, ori citesc în ziare doar ceea ce le convine. Noi trebuie să ne înarmăm cu răbdare și să le explicăm pe îndelete totul”, explică dînsa, îndemnînd, în același timp, lumea să se informeze corect înainte de a solicita ajutor de la stat.
NISPORENI
Potrivit Anastasiei Andronachi, specialist principal în administrarea ajutorului social la DASPF Nisporeni, oamenii au început să depună cereri pentru ajutorul cu pricina încă de la începutul toamnei, iar cei 35 de asistenți sociali le colectează ca albinuțele.
”Situația devine, din zi în zi, tot mai tensionată. Oamenii sînt nervoși, toți așteaptă să li se acorde acest ajutor”, afirmă dînsa, explicînd această stare prin faptul că majoritatea solicitanților de ajutor, în special de la sate, se consideră săraci și cred că este de datoria statului să le ofere ajutor. Ei, însă, nu întreprind, practic, nimic pentru a depăși cumva criza în care s-au pomenit.
Pe de altă parte, Anastasia Andronachi a recunoscut că, pentru unele familii nisporenene, aceste ajutoare reprezintă cu adevărat un colac de salvare pe timp de iarnă.
CĂLĂRAȘI
În aceste zile, în biroul Anastasiei Tihin, specialist în administrarea ajutorului social la DASPF Călărași, se află cîteva cutii pline cu cereri de ajutor pentru perioada rece.Toate așteaptă să fie verificate și, eventual, validate. Sute de cereri au parvenit deja de la locuitorii satelor călărășene, în slujba cărora sînt 33 de asistenți sociali.
”Din fiecare localitate pot ajunge zilnic la minecirca 30 de cereri”, explică Anastasia Tihin, specificînd că cele mai multe cereri vin din partea pensionarilor și persoanelor cu nevoi speciale.
Deși nu neagă că are mult de lucru, dînsa și-a exprimat încrederea că va face față tuturor solicitărilor. ”Avem experiența anilor trecuți și ar trebui să nu ne mai sperie acest lucru”, a punctat ea la final.
Lasă un răspuns