Tineri!… Dar ce folos?…Partea I

Constantin UzdrisAnul 2007, eu absolveam Liceul Teoretic Vasile Alecsandri din Ungheni, în paralel făceam primii pași în lumea jurnalismului și a politicii, lucruri de necombinat. Dar încercați să explicati acest lucru unui tânăr de 18-19 ani căruia toată lumea i se pare la picioarele lui, iar tot timpul acestei lumi are impresia că îl așteaptă doar pe el.Exact atunci în lumina roșie a politicii de la Chișinău apărea o rază de lumină, era raza unui primar Liberal,  tânăr, necompromis și ce părea cel mai important educat în afară, în occident. Acest lucru inspira zeci și sute de tineri ca și mine să adere la un partid politic, obligatoriu din opozie, și nu conta de care opoziție, parlamentară sau extra-parlamentară. Obțiunea și misiunea era clară “Detronarea Comuniștilor și un viitor European”!!!
Apogeul confruntării politice tineri-seniori ca să nu zic bătrâni a fost la 7 aprilie 2009, renumitele evenimente ale căror față adevărată  stă bine ascunsă în sertare și safeuri. Teroarea pe care am trait-o și eu în biroul unui oarecare Calmațui de la Ministreul de Interne, acolo unde maiși lucrează până astăzi a mobilizat tinerii și mai mult la confruntare și luptă contra tiranului roșu care era întruchipat de către PCRM și de Vladimir Voronin în special. Îmi amintesc și acum coridoarele goale din căminul studențesc de unde fugise practice toți cei ce erau oarecum legați de politică și acele revolte, coridoare vizitate zilnic de polițiști însoțiți de profesori din universități, cei din urmă umili și ascultători mai ceva ca pe timpul KGB-ului lui Andropov.
Plecarea celor 2 metri de bulbuci “vorba lui Vladimir Nicolaevici” de la PCRM, a aprins și mai mult spiritual combative din inimile și sufletele tineretului. Tinerii maltratați mergeau lațară și își rugau aoproape cu lacrimi părinții și bunicii să nu-și ma idea votul “Tiranului roșu”. Ziua eliberării s-a numit 29 iulie atunci când PCRM, pentru prima oară în ultimii 8 ani era în minoritate în Parlament. Tineretul jubila, în maniera fanatică specifică sângelui tineresc.
După “Beția”de bucurie a uneio victorii toți așteptau schimbări și răzbunarea călăilor dar și a slugilor acestora care au bătut, violat., omorât și chinuit tinerii prin comisariatele din Chișinău. Timpul trecea însă, noua guvernare se mișca încet, încetișor pe loc și deloc.
În 2010 după luni de așteptare a promisiunilor electorale făcute de tinerii Chirtoacă, Filat, Lupu, un grup de tineri își iau inima în dinți și decid să formeze o nouă formațiune politică. Au găsit și un nume potrivit, Democrația Acasă, în fruntea formațiunii a venit un Făt- Moldovenesc pe nume Vasile Costiuc, în același timp un alt Făt-moldav crează Partidul Popula, aici în frunte s-a cocoțat politologul Ian Lisnevschi, la cel de al doilea vom reveni ulterior.
Costiuc sătul de nepotismul din Tineretul Liberal și dezamăgit de paznicul etern al bradului pe nume Dorin Chirtoacă își formează o echipă de tineri printer ei și jurnalista Maria Dimineț care la acel moment își lăsa la o parte proiectele media ale omului de afaceri Gabriel Stati și se apuca de schimbat mentalitatea moldoveniolor din viziunea tinerilor școliți și educați după căderea demisionarea lui Lenin din Piața Marii Adunări Naționale. Activi la început cu proiecte noi, conferințe de presă, aderări de la alte partide cu tineri care s-au săturat de cei ce au crescut cu poeziile despre tătuca Lenin (reușind să primească în partid o pleiadă de la PNL). Ulterior am descoperit că Maria Dimineț părăsise partidul, într-o discuție private Maria mi-a spus că defapt Făt-Moldovean pe nume Vasile Costiuc, cel care se plânge că nu are bani pentru partid ar fi cheltuit fondurile acestuia cu cumătrele, însă mai multe detalii nu a dorit să-mi dea. De prin 2012 Democrația Acasă dispare di n câmpul media de pe Bâc, și nu neapărat din cauza mogulilor de media care nu permit concurenților să apară pe ecranele ale căror butoane le dețin, dar și din cauza activității anemic a partidului. DA s-a revigorat cu puțin timp înainte dealegeri când la formțiune a aderat fosta marinară (Kate Winslet de pe Bâc) Domnica Cemortan, cea care a fost se pare blestemul corăbiei Costa Concordia. Aceasta a donat un leu partidului condus de Vasile Costiuc, leu cu care probabil a și fost filmat clipul în care Domnica încearcă să ne convingă să susținem proiectul politic Democrația Acasă. Costiuc a fost acuzat și de Anti-Mafiotul Sergiu Mocanu, “care să recunoaștem a făcut deconspirări multe”, că acesta ar fi luat bani de la cel supranumir “Păpușar” tot el Vlad Plahotniuc, mogul media din țara noastră.
Prin acest proiect politic idea de “Tineri necompromiși”, își cam știrbește din noblețe și actualitate…
Va urma…


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *