În memoria celui care a făcut lemnul să cînte

În fotografie: Seara romanțelor la Călărași

În fotografie: Seara romanțelor la Călărași
În fotografie: Seara romanțelor la Călărași

Sunete de vioară și romanțe s-au auzit, în seara zilei de 31 octombrie, la Călărași. La cinci ani de la trecerea la cele veșnice a celui care a fost Vladimir Dodon, unicul meșter specializat în confecționarea instrumentelor cu coarde din Călărași, dar și printre puținii în republică, familia, rudele și prietenii s-au adunat într-un cerc restrîns pentru a cînta și a asculta romanțe, pentru a depăna amintiri despre omul și meșterul Vladimir Dodon.
”Genericul – ”Omul cu sufletul de vioară şi inima de aur” – spune totul despre Vladimir Dodon, care a fost un om mare cu un suflet de aur”, a accentuat Valentina Stratan, specialist tineret și sport din cadrul Primăriei Călărași, responsabilă de organizarea seratei. ”A fost un om creștin, i-a plăcut muzica, i-au plăcut foarte mult romanțele”, a continuat dînsa.
Serata a fost organizată așa cum ar fi preferat lutierul, într-o ambianță liniștită și plăcută, cu oameni dragi alături, pe fundalul sunetelor de vioară.
Acest eveniment frumos, dedicat în exclusivitate lutierului Vladimir Dodon, se află la prima ediție. ”Vrem să-l transformăm, pe viitor, într-un festival, un festival internațional, care să fie organizat în luna mai, atunci cînd s-a născut Vladimir Dodon”, a subliniat Valentina Stratan, remarcînd, totodată: ”În luna mai este și hramul orașului Călărași, vin delegații din orașele înfrățite. Ar fi frumos să vină și cu formații care promovează acest gen de muzică”.
Dînsa a menționat că și-ar dori un festival inedit, așa cum a fost și Vladimir Dodon, unic în felul său.
Atît Valentina Stratan, cît și soția regretatului lutier, Maria Dodon, speră ca visul lor de a organiza un festival al romanțelor să prindă rădăcini la Călărași.
La 31 octombrie, s-au împlinit cinci ani de la trecerea în neființă a maestrului Vladimir Dodon, omul care a făcut lemnul să cînte, unul dintre cei mai cunocuți și iscusiți creatori de instrumente  cu corzi din republică, originar din Călărași.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *