Fără imunizări la timp și, totuși, sănătoși
Evidența gravidelor, cît și imunizarea copiilor le provoacă mari dureri de cap medicilor de familie ce activează în localitățile populate preponderent de reprezentanți ai etniei rome. Și asta, din cauza migrației masiveși chiar excesive a acestora, consideră Sergiu Spînu, medic de familie în Vulcănești, Nisporeni, dar și Veronica Badia, medic de familie la Ursari, Călărași.
”Multe femei din Ursari, chiar fiind însărcinate, pleacă în țări străine și revin numai atunci cînd trebuie să nască, ceea ce îngreunează mult lucrul doctorilor și îi face neputincioși în fața unor eventuale complicații la naștere ”, spune Veronica Badia.
Aceeași situație se atestă și la Vulcănești. Mai mult ca atît, potrivit lui Sergiu Spînu, un motiv de îngrijorare pentru sănătatea femeilor de aici este și faptul că aici mai persistă tradiția mariajelor și sarcinilor timpurii.
Tot migrația este de vină atunci cînd vine vorba și de imunizarea copiilor. Or, părinții își iau și copiii cu ei cînd pleacă de acasă. Pe de altă parte, deși sună ca un paradox, medicii de familie din cele două sate susțin că populația de romi este mai sănătoasă și naște copii mai sănătoși față de ceilalți cetățeni. Explicația este simplă: de mici, copiii sînt căliți. ”Chiar și atunci cînd afară e zăpadă, copiii lor pot să umble pe afară desculți”, spune Veronica Badia.
Sergiu Spînu, la rîndul său, este de părere că romii, deși, aparent, sînt indiferenți de sănătatea lor, de facto au foarte mare grijă de copii, căci ei reprezintă continuitatea nației. ”La ei există o tradiție: atunci cînd se naște un copil, acesta este îngrijit și de mamă, și de bunică, și de străbunică”, povestește doctorul, după care face o concretizare: ”La Vulcănești, în ultimii zece ani, nu a fost atestat nici un caz de mortalitate infantilă, iar sporul natural indică plus 8, față de satul vecin, Ciorești, unde acest indicator este de doar plus 1”.
Și la Ursari sporul natural este pozitiv și mult mai înalt față localitățile vecine, afirmă și Veronica Badia.
Cît privește sănătatea romilor la general, aceștia se adresează la medic doar în cazuri de situații mai grave de sănătate. De asemenea, potrivit medicilor de familie, ei nu se grăbesc să cumpere polițe medicale. La ora actuală, beneficiază de polițe doar categoriile asigurate de stat.
Lasă un răspuns