Cum faci compost?
Atunci cînd investeşti timp şi bani în pămîntul din grădina ta, te poţi aştepta întotdeauna la cele mai bune rezultate: plante viguroase şi recolte bogate. Iar cînd ai la îndemînă mici resturi de prin curte sau de prin bucătărie, rezultatul va fi de două ori mai bun. Fă-o corect şi vei obţine cu siguranţă rezultatul scontat.
O reţetă bună de compost are o nevoie de o combinaţie de resturi din plante brune şi verzi, plus ceva umezeală. Exemple de ingrediente ideale pentru materia brună: resturi de ziar, lemne, frunze uscate; resturile din bucătărie şi iarba tăiată sînt ideale pentru materia verde. Nu lua în calcul carnea, peştele şi lactatele pentru containerelr instalate afară, pentru că tind să atragă şoareci, ratoni şi chiar cîini.
O idee bună este să ajuţi procesul de descompunere să înceapă, folosind cîteva ingrediente aflate la îndemînă: aruncă deasupra şi cîteva lopeţi de pămînt de grădină bogat în materie organică. Procesul de descompunere (100% natural) va începe imediat.
Îngrijirea grămezii de compost este super-simplă, dar puţină atenţie acordată acesteia poate face o diferenţă enormă la final. Adaugă materie periodic, ca să dai bacteriilor hrană proaspătă şi să izolezi spaţiul astfel, încît să păstreze căldură. Întoarce grămada cu o furcă, o dată la 1-2 săptămîni, ca să te asiguri că materialele s-au amestecat suficient de bine şi îşi fac treaba.
După ce ai terminat de întors, verifică dacă amestecul este uşor umed. Prea puţină umezeală va încetini procesul de descompunere. În cîteva luni, produsul final ar trebui să fie închis la culoare, sfărîmicios şi să miroase a pămînt proaspăt.
Compostul nu prezintă nici o garanţie că legumele sau florile tale vor fi perfecte, dar compostul bogat în materie organică este cea mai rapidă cale către plante sănătoase şi recolte bogate sau către flori superbe. Iar atunci când îl faci cu mîna ta, poţi garanta calitatea compostului.
Lasă un răspuns