Constantin Bejenaru, boxerul unghenean care şi-a pus America la picioare
Supranumit şi „Tunetul din Moldova”, Constantin Bejenaru este boxerul originar din Ungheni, care face senzaţie pe arena boxului din Statele Unite ale Americii. În anul 2011 Constantin a devenit primul discipol al boxului din Moldova, care a ajuns să lupte la profesionişti în categoria Supergrea. Bejenaru este antrenat de Kevin Rooney, care l-a pregătit pe celebrul Mike Tyson şi care a declarat că Bejenaru este cel mai exploziv boxer pe care l-a pregătit, după Tyson.
Cum te-ai apucat de box?
Tatăl meu era prieten cu antrenorul meu de box de atunci. Pentru că îşi dorea să practic un sport care să-mi ocupe timpul liber, tatăl meu m-a trimis să fac box. Îmi placea, mai ales pentru că deseori vedeam la televizor meciurile lui Mike Tyson, care erau în vogă pe atunci.
Ai fost bătăuş la şcoală?
La şcoală am fost implicat în mai multe conflicte cu colegii, dar mai mult pentru a face dreptate. Nu puteam sa accept ca unii colegi mai slabi erau umiliţi de cei mai în forţă. Încercam să-i ajut pe cei mai neajutoraţi.
Care a fost drumul care te-a dus de la Ungheni la New York?
A fost un drum foarte lung, de aproape 20 de ani, cu multe greutăţi, satisfacţii, bucurii şi dezamăgiri. A fost un drum în care a trebuit să lupt pentu orice – atît în ring, cît şi în afara lui. Am început boxul de mic, de cînd aveam 9 ani, în oraşul Ungheni, unde se afla familia mea. La 14 ani am intrat la liceul Sportiv (LIRPS) din Chişinău. În 2002, după absolvirea Liceului Sportiv, din cauza situaţiei economice în care se află Moldova, am fost nevoit să plec în România pentru a-mi putea continua cariera de sportiv. În special, pentru că acasă trebuia să îmi achit toate deplasările, mai ales cele de peste hotare, cum ar fi campionatele Europene sau Mondiale ce erau destul de costisitoare. Din 2002 pînă în 2011 am boxat pentru România. În anul 2011 am cîştigat prima ediţie al Turneului Internaţional, organizat de un canal de televiziune de sport. Este vorba despre Turneul Piramida BIGGER’S BETTER, dedicat boxerilor de la categoria Super Grea. După acest turneu am primit propunerea de a boxa şi a mă antrena în America.
Cum te-a primit New York-ul?
New York-ul este un oraş foarte frumos. Seara Manhattan-ul este luminat incredibil de frumos. Central Park e un loc unde te poti plimba şi vedea multe lucruri frumoase. Mai mergem pe la restaurantul moldovenesc unde ne aducem aminte de patrie. New York-ul e oraşul unde locuiesc oameni de toate naţionalităţile şi toate religiile, care traiesc în pace. Aici nu există discriminare şi aşa e în toată America.
În ce măsură ţi-a schimbat boxul viaţa?
Boxul mi-a schimbat viaţa fără ca să conştientizez acest lucru. Am devenit mai desciplinat, mai atent la lucrurile care mi se explicau, mai concentrat la ceea ce făceam. Datorită boxului am avut ocazia să vizitez foarte multe ţări. Am fost în peste 30 de ţări de pe globul pamîntesc. Am avut ocazia de a cunoaşte foarte mulţi oameni şi multe celebrităţi. L-am cunoscut chiar şi pe idolul meu, marele Mike Tyson.
Boxul stimulează, într-o oarecare măsură, viaţa de zi cu zi, dar dacă ar fi să vorbesc despre nişte lecţii mai principale pe care mi le-a dat boxul, atunci aş putea enunţa următoarele:
1. Trebuie să lupţi, deoarece doar cine luptă – învinge.
2. Concentrează-te la maxim în tot ceea ce faci.
3. Dacă ai pierdut – nu te opri, capul sus şi mergi înainte.
4. Gîndeşte tot ceea ce faci! Să nu faci ceva, doar de dragul de a bifa acest lucru, drept unul îndeplinit.
5. Fără ambiţie nu poţi cîştiga.
La ce trucuri recurgi înainte de meciuri?
Înainte de meci mă concentrez la maximum la ceea ce am de făcut şi la ceea ce am lucrat la antrenamente. Astfel, de multe ori, nu aud ceea ce se întîmplă în tribune, cine şi ce strigă, poate să ardă tribuna, că eu nu vad, deoarece eu sunt concentrat pe meci. Nu am nicio superstiţie, deoarece supestiţiile îţi obosesc creerul şi îţi sustrag atenţia de la ceea ce ai de făcut în ring.
Cum apreciezi ultimul meci în care l-ai învins pe Tyyab Beale?
Meciul a decurs foarte bine. Am dominat pe tot parcursul meciului. A trebuit să mă adaptez diferenţei de înălţime şi greutate. Eu am 1.78 m şi 95 kg, iar adversarul meu avea 1.94 m si 110 kg (cam de aşa dimensiuni sunt toţi adversarii mei. Decizia a fost în unanimitate în favoarea mea.
Povesteşte-ne despre relaţia pe care o ai cu antrenorul Don Turner?
Pe Don Turner l-am cunoscut la turneul BIGGER’S BETTER. El avea menirea de a selecta boxeri cu perspectivă. Dar din cauza constituţiei mele corporale mi-a sugerat că ar fi mai bine să mă antrenez cu Kevin Rooney, antrenorul care l-a format pe Mike Tyson, căci noi avem cam aceleeaşi dimensiuni. Don Turner are experienţa cu boxerii înalţi, precum Evander Holyfiield sau Michael Grant.
Cum e să fii antrenat de Kevin Rooney, un nume greu în boxul mondial?
Am învăţat foarte multe de la Kevin Rooney, aş putea spune că mi-am schimbat total stilul de a boxa. De cînd eram mic priveam video-urile cum Kevin Rooney îl antrena pe Mike Tyson şi visam că poate o dată voi ajunge şi eu să mă antrenez cu el. Unul din visele mela s-a implinit: mă antrenez cu Kevin Rooney. Am adoptat acel stil de a boxa al lui Mike Tyson. Una e să vezi în video şi alta e să întelegi fiecare detaliu al acestui stil, în care fiecare mişcare are scopul ei pentru a boxa mai eficient.
Să vorbim despre victorii, poţi face o retrospectivă?
Fiecare victorie este un fel de mulţumire sufletească şi un impuls emoţional pentru a continua mai departe. La fel ca şi fiecare înfringere – îţi dă o lecţie de învăţat pentru a îndrepta greşelile. Am cîştigat de trei ori campionatul Moldovei la cadeţi si juniori. Sunt de 9 ori campion al României la seniori. De trei ori am cîştigat Turneul Internaţional „Centura de Aur” şi multe alte turnee înternaţionale. Acum am obţinut a şasea victorie la categoria profesionişti.
Te-ai gîndit să te întorci acasă?
Aş dori mult să mă întorc în Moldova pentru a-mi putea împărtăşi experienţa acumulată pe parcursul carierei mele.
Sursa: Maria Eşanu / allfun.md
Lasă un răspuns