Un director de casă de cultură fără… casă de cultură

sat
Imagine simbol: localitati.casata.md

De 20 ani este directorul casei de cultură din Horodiște: și cu acte în regulă, și cu salariu, și cu activități. Atunci cînd am și făcut cunoștință cu domnia sa, el s-a prezentat simplu: ”Gheorghe Munteanu, directorul casei de cultură din Horodiște, dar fără casă de cultură”.
”De ce fără casă de cultură?”, a urmat imediat întrebarea. ”Pentru că a fost demolată cu opt ani în urmă, căci era într-o stare avariată și nu se mai putea active în ea. Atunci ni s-a promis că va fi construită alta nouă în loc, dar așa și nu s-a mai construit”, a explicat Gheorghe Munteanu.
Dînsul s-a grăbit, însă, să ne liniștească: chiar dacă nu există o casă de cultură în sat, totuși activități culturale se fac. Acestea sînt organizate fie la liceul din localitate, fie la grădiniță. ”Nu ne pierdem cu firea, încercăm să trăim și să muncim așa cum putem, conform cu posibilitățile ce ni se oferă”, a accentuat Gheorghe Munteanu, după care a enumerate toate activitățile pe care le-a organizat chiar recent.
Dacă se descurcă atît de bine, de ce ar mai trebui o casă de cultură în sat? Întrebarea nu l-a surprins. ”Parcă am avea nevoie, dar parcă nu am prea avea nevoie”, a răspuns. După o mică pauză, a făcut o remarcă: ”Totuși, nu ar fi rău să avem în sat o casă de cultură, să mă simt și eu un om gospodar la casa mea”.
Primarul de Horodiște, Petru Ceban, susține că satul, chiar dacă are o populație de peste trei mii de locuitori, ”nu prea ar avea nevoie de o casă de cultură”. De ce? ”Ca să ai o casă de cultură, care să funcționeze la capacitate maximă, este nevoie de un anumit număr de tineri, măcar de cinci sute”, explică dînsul. La Horodiște, în prezent,  sînt ceva mai mult de 250 de tineri.
”Dar bătrînii nu au nevoie de o casă de cultură?”, întreb. Răspunsul primarului a fost scurt și cuprinzător:  ”Întreabă-l pe bunelul tău dacă îi mai este lui a dansa la sărăcia pe care o avem”.
În plus, edilul susține că există o casă de cultură mare și frumoasă în satul vecin, Pîrjolteni, de care îi desparte doar… un gard. Deocamdată, potrivit lui, ”chiar dacă Gheorghe Munteanu este directorul casei de cultură fără casă de cultură, el își onorează obligațiunile, iar salariul pe care îl primește este unul bine meritat”.
Pentru a construi o casă de cultură nouă la Horodiște ar fi nevoie de vreo 20 de milioane de lei. ”Vladimir Voronin, pe vremea cînd era președinte de stat, ne-a promis că ne va construi casa de cultură, dar așa și nu s-a ținut de cuvînt”, a mai spus primarul, menționînd că, ”deși despre lipsa casei de cultură la Horodiște se știe și la nivel național, se va rămîne doar cu știutul”.
”Nu avem nevoie de o casă de cultură la Horodiște”, a declarat și șeful Direcției Cultură și Turism Călărași, Dumitru Trifan. Dînsul, la fel ca și primarul de Horodiște, consideră că varianta optimă ar fi utilizarea și gestionarea în comun a casei de cultură din Pîrjolteni, explicînd și de ce:   ”Ar avea de cîștigat cu toții, căci, împreună, ar reuși să realizeze mult mai multe lucruri frumoase. Totodată, și cheltuielile ar fi mai mici”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *