Din 1 septembrie a început pilotarea vămuirii electronice la mărfurile de import

Imagine simbol
Imagine simbol
Imagine simbol

Din 1 septembrie, la posturile vamale Sculeni, Chişinău şi Tudora va fi pilotată, timp de şase luni, procedura de declarare electronică pentru operaţiunile de import. Sistemul urmează să fie extins în toate posturile vamale din ţară din 2015.
„Este un mare avantaj pentru agenţii economici, pentru că declaraţia se va depune în format electronic cu o oră înainte ca unităţile de transport încărcate cu mărfuri să intre pe teritoriul ţării”, a declarat Petru Nucă, inspector principal la Postul vamal Sculeni.
Dacă anterior agenţii economici care efectuau operaţiuni de import trebuiau să depună actele pentru vămuire la intrarea pe teritoriul ţării, la postul vamal intern, acum pot transmite brokerului vamal pachetul de documente pentru vămuire prin fax sau prin poştă electronică, iar la intrarea în ţară a mărfii declaraţia este deja la postul vamal.
Declaraţia este redirecţionată pe culoarul vamal verde, galben sau roşu în funcţie de datele analizei de risc, a tipului mărfii, transportatorului etc.
Procedura de vămuire la import va rămâne însă neschimbată pentru cei care vor nimeni pe culoarul galben sau roşu de control vamal. Este vorba de agenţii economici cu încălcări în baza analizei de risc. Aceştia vor trece procedura de vămuire veche, la posturile vamale interne.
Petru Nucă a subliniat că avantajul cel mai mare a vămuirii electronice este reducerea timpului de perfectare a actelor în postul vamal şi livrarea cât mai rapidă a mărfii la destinaţie.
După lansarea declaraţiei electronice la export, cu începere din 1 marie anul curent, la toate posturile vamale ponderea exportului electronic din totalul exportului a atins 25%.
Sursa: IPN citat de trm.md

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *