Prea multe licee sau prea puțini liceeni?

Imagine simbol: liceul-topoloveni.ro

Imagine simbol: liceul-topoloveni.ro
Imagine simbol: liceul-topoloveni.ro

12 licee la Călărași, 9 – la Ungheni, 8 – la Nisporeni. Dar nu toate își vor deschide ușile, în acest an, pentru absolvenții de gimnazii. Motivul? Nu au întrunit condițiile Regulamentului de admitere în învățămîntul liceal, care prevede că se permite funcționarea unui liceu dacă sînt deschise cel puțin cîte două claseparalele pentru fiecare an de liceu.
CĂLĂRAȘI
În acest an, doar trei licee au făcut admiterea în clasa a X-a: ”Mihail Sadoveanu”, ”Vasile Alecsandri” și Liceul vocațional, toate din orașul Călărași. Potrivit Elenei Gonța, șefa Direcției Învățămînt, au fost admiși, în total, 149 de elevi. Fiind întrebată dacă sînt suficiente doar trei licee pentru raion, dînsa a explicat că ”rețeaua educațională descrește în fiecare an cu aproximativ 300 de copii”, astfel că, deocamdată, e suficient. Descreșterea nu s-a produs brusc, ci în fiecare an cîte puțin. Dacă, în 2012, au făcut admitere șase licee, în 2013 – patru, iată că acum – doar trei. ”Deocamdată, nimeni nu le retrage liceelor existente statutul lor. Dacă, la anul, vor avea un număr suficient de cereri, atunci vor putea să deschidă din nou o treaptă liceală”, a subliniat șefa Direcției Învățămînt.
Totodată, Lucia Bricicaru, directoarea Liceului Vocațional, reprofilat, acum un an, din Colegiul Pedagogic ”Alexandru cel Bun”, susține că tot mai puțini elevi își manifestă interesul pentru a studia aici. E în dizgrație totală profilul real. Dacă, anul trecut, au fost depuse 14 cereri pentru acest profil, acum erau doar patru. Cel mai solicitat este profilul sport, dar și umanist. Directoarea consideră că numărul tot mai mic de cereri se explică prin numărul mare de licee existente în raion.
UNGHENI
Doar patru licee au reușit să atragă un număr suficient de elevi în clasele a zecea și toate patru sînt din orașul Ungheni:  ”Vasile Alecsandri”, ”Mihai Eminescu”, ”Gheorghe Asachi” și ”Aleksandr Pușkin”. Potrivit lui Alexandru Ciuvaga, șeful Direcției Învățămînt, Tineret și Sport, liceele din Sculeni, ”Elada” din Măcărești și ”Dimitrie Cantemir” din Cornești nu au întrunit condițiile de admitere, iar despre soarta celorlalte două licee: ”Ion Creangă” și ”Alexei Mateevici”, deocamdată, nu se poate vorbi nimic concret. Pînă la cifra optimă, de 48 de cereri, fiecare din cele două licee mai are să adune 8 și, respectiv, 7 cereri.
Începînd cu acest an, va mai dispărea un gimnaziu, cel din Buzduganii de Sus, care va fi reorganizat în școală-primară. Elevii claselor gimnaziale vor veni la studii în Ungheni.
NISPORENI
La data de 18 august, Direcția Învățămînt, Tineret și Sport din Nisporeni era încă în proces de numărare. ”Vom ști exact care este situația în raion privind înmatricularea elevilor în clasa a zecea după conferința tradițională a pedagogilor din 20 august”, ne-a spus Nina Sterpu, șefa Direcției Învățămînt. Am încercat să aflăm pe altă cale care este, totuși, situația și am telefonat la fiecare liceu în parte. Dar și așa, mare lucru nu am aflat. Sau n-au știut, sau n-au vrut să ne răspundă. Majoritatea ne-au sugerat să telefonăm mai tîrziu.
Natalia Junghietu, Sabrina Rebeja 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *