Avem grîu în hambare? Vom avea pîine pe masă?

În fotografie: Ultimele imagini de la secerișul anului 2014

În fotografie: Ultimele imagini de la secerișul anului 2014
În fotografie: Ultimele imagini de la secerișul anului 2014

E pe sfîrșite secerișul și, pentru că pîinea pe masa oricui e foarte importantă, ne-am propus să aflăm care sînt rezultatele și, implicit, dacă vom avea pîine suficientă și grîu în hambare.
UNGHENI
Motiv dublu de bucurie și mîndrie pentru agricultorii de aici. În acest an, a fost obținută o roadă record la grîu, cea mai mare medie din istoria agriculturii unghenene – estimativ 42 de chintale la hectar! Și ce mai grîu, de aur practic, de calitate bună, cu o cantitate de 20-23% de gluten, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte din grîul recoltat va fi alimentar și nu furajer ca prin alte locuri.
Declarația îi aparține lui Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație, și a fost făcută pentru ”Expresul” la finele săptămînii trecute. ”Un asemenea rezultat  nu a mai fost înregistrat niciodată pînă acum la Ungheni”, a subliniat dînsul, specificînd, totodată, că de pe unele lanuri s-au recoltat și cîte 75 de chintale la hectar. Chiar și așa, Viorel Scutaru s-a abținut să califice acest record drept unul național, fiindcă ”bilanțul pe țară încă nu a fost făcut”.
Potrivit dînsului, acești indici vorbesc despre faptul că agricultorii ungheneni nu s-au zgîrcit să cumpere material semincier calitativ, au respectat întocmai tehnologia de cultivare a lor. Unde mai pui că și condițiile climaterice au fost dintre cele mai favorabile pentru aceste culturi. Recoltarea continuă, astfel că, pînă la rezultatele finale, mai sînt cîteva zile. În prezent, 82 de combine lucrează ca albinuțele în cîmpurile de spicoase, pentru ca pînă la sfîrșitul săptămînii curente să încheie secerișul.
În total, în raionul Ungheni au fost cultivate cu grîu 9367 hectare, iar cu orz de primăvară și de toamnă – 1441 hectare.
E pe sfîrșite secerișul și, pentru că pîinea pe masa oricui e foarte importantă, ne-am propus să aflăm care sînt rezultatele și, implicit, dacă vom avea pîine suficientă și grîu în hambare.
NISPORENI
Agricultorii pot răsufla ușurat: campania de recoltare a spicoaselor a luat sfîrșit acum două săptîmîni. Potrivit lui Grigore Florea, șeful Direcției Agricultură și Industrie Prelucrătoare, bilanțul secerișului este oarecum satisfăcător, atingînd aceeași medie de productivitate la grîu ca și în anul precedent – 34 de chintale la hectar.  ”La început, ne părea că vom obține o roadă mai mare, dar vorba ceea: socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din tîrg”, ne-a spus dînsul. Deși, în ultimii doi – trei ani, în raion se simte o înviorare la capitolul cultivarea cerealelor, totuși mulți agricultori, deocamdată, se abțin să investească mulți bani în acest domeniu. Reieșind din aceasta, obțin ceea ce au semănat, punctează Grigore Florea, după care conchide: ”Foarte puțini fac agricultură ca la carte, de aceea avem ce avem”.
În ceea ce privește calitatea boabelor de grîu, șeful Direcției Agricultură și Industrie Prelucrătoare Nisporeni s-a limitat să spună doar că e bună, arătîndu-se satisfăcut de rezultatul obținut în acest sens.
De menționat că lanurile de grîu ale nisporenenilor au o suprafață de zece ori mai mică decît ale unghenenilor, aceasta fiind doar de 920 de hectare. Și terenurile semănate cu orz de primăvară și de toamnă sînt mai mici cu mult față de cele ale vecinilor. Suprafața lor totală e de 520 de hectare. La recoltarea din anul curent au fost implicate 21 de combine.
CĂLĂRAȘI
Secerișul 2014 a luat sfîrșit! Cu două săptămîni în urmă. Rezultatele nu sînt dintre cele mai impresionante. ”Noi nu putem să ne comparăm cu Ungheniul, unde există și terenuri bune, și tehnică suficientă, dar și tradiții în cultivarea cerealelor”, a declarat Elena Timofti, șef-adjunct al Direcției Agricultură, Relații Funciare și Cadastru Călărași. În urma recoltării celor 920 de hectare de grîu s-a obținut o roadă medie de 28 chintale la hectar. E cu 14 chintale per hectar mai puțin decît în raionul Ungheni, dar cu 8 chintale mai mult față de anul precedent la Călărași.
S-a strîns deja roada și de pe cele 750 de hectare semănate cu orz de toamnă și de primăvară. De notat că în campania secerișului din acest an au fost implicate doar 8 combine. Și s-a reușit.
”Calitatea roadei este bună”, a subliniat Elena Timofti, remarcînd că recoltarea s-a desfășurat fără probleme și în termenii prevăzuți.
Acum, cînd roada este în hambare, producătorii agricoli din cele trei raioane urmăresc cu atenție evoluția prețului la grîu. În prezent, cumpărătorii oferă în medie 2,4 lei pentru grîul alimentar și 2,1 lei pentru cel furajer. ”E un preț care nu ne satisface”, ne-a spus Nicanor Buzovoi, președintele Asociației producătorilor de cereale din R. Moldova, directorul unei întreprinderi agricole din raionul Ungheni. Potrivit dînsului, prețul optim ar fi de 3 lei pentru grîul alimentar și 2,40 lei – pentru cel furajer. Oricum, o bună parte dintre agricultori sînt nevoiți să-și vîndă produsele cerealiere la prețurile actuale, căci au credite în bănci și trebuie să le ramburseze.
În fotografie: Ultimele imagini de la secerișul anului 2014
În fotografie: Ultimele imagini de la secerișul anului 2014

În fotografie: Secerișul s-a încheiat!
În fotografie: Secerișul s-a încheiat!


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *