“Doi iepuri” dintr-o lovitură

În fotografie: La biblioteca din Hogineşti. Prim-ministrul a promis că se va gîndi şi la o donaţie de carte

În fotografie: La biblioteca din Hogineşti. Prim-ministrul a promis că se va gîndi şi la o donaţie de carte
În fotografie: La biblioteca din Hogineşti. Prim-ministrul a promis că se va gîndi şi la o donaţie de carte

Duminica trecută, prim-ministrul Iurie Leancă, fiind la Hogineşti, unde avea să se desfăşoare cea de-a patra ediţie a Tîrgului Olarilor, a reuşit să prindă, vorba moldoveanului, “doi iepuri deodată”.  De fapt, dînsul a prins mult mai mulţi “iepuri”.
S-o luăm pe rînd.
Biblioteca. Trei calculatoare performante şi o imprimantă – acesta a fost cadoul prim-ministrului pentru biblioteca publică sătească. Darul a fost oferit, se menţionează într-un comunicat de presă al Guvernului, “la solicitarea autorităților locale, căci biblioteca nu putea să ofere acces mai multor beneficiari la informațiile de pe internet și la cărțile online”. Premierul a promis că va examina și posibilitatea unei donații de carte.
Stadionul. Tot la Hoginești, oficialul a participat la deschiderea, în centrul satului, a unui teren dotat cu echipamente de fitness în aer liber. Serviciul de presă al Guvernului notează: “Locuitorii s-au arătat mulțumiți și i-au spus prim-ministrului că au nevoie de asemenea investiții”.
Muzeul. Iurie Leancă a vizitat şi muzeul, unde sînt adunate colecțiile din ultimii 100 de ani ai dinastiei de olari Gonceari, arătîndu-se interesat de cele văzute aici.
Tîrgul “La vatra olarului Vasile Gonciari”. În discursul său, ţinut în faţa celor prezenţi la eveniment, premierul a menţionat: “Sînt convins că, prin astfel de festivaluri, valoarea satului va crește. Este un eveniment care ne plasează în circuitul de valori europene”.
De notat că la Tîrg au participat aproape 60 de meșteri populari, olari și ceramiști. Programul a inclus concerte, expoziții cu obiecte de artizanat, creații ale olarilor și master-classuri.
Cumpărăturile premierului. Iurie Leancă nu a venit cu mîna goală la Hogineşti. Firesc era să nu plece cu mîna goală. Dînsul a făcut aici mai multe cumpărărturi: un vas pentru sarmale, o catrință, cîteva vaze, o mașinută de lemn. Mai mult ca atît, a cumpărat şi un cadou, în valoare de 300 de lei, pentru o fetiță de șase anişori – o lucrare din lut, numită “Clopoțeii de vînt”, pe care a lăsat şi un autograf.
Visul prim-ministrului. “Îmi doresc ca, la ediția a cincea, să facem astfel, încît drumul de acces în localitate să fie unul european, așa cum își dorește și satul Hoginești – să devină un sat european”, a declarat oficialul în cadrul vizitei sale la Hogineşti.
Declaraţiile primarului. Constantin Poştari, primarul de Hoginești, a precizat că, în ultimii ani, localitatea a beneficiat de un sprijin enorm din partea Guvernului. “Este foarte important că statul s-a întors cu fața spre sate și astfel reușim să creăm condiții copiilor și tinerilor. În ultimii ani, am primit atîta ajutor de la Guvern, pe care localitatea nu l-a avut de zeci de ani”, a spus dînsul, după care a continuat: “Anul acesta, am primit de la Executiv 720 de mii de lei pentru iluminatul stradal, alte 820 de mii de lei – pentru drumul de acces Hîrbovăț – Hoginești și încă 950 de mii – pentru repararea acoperișului grădiniței”.
La Hoginești locuiesc, în prezent, 1700 de persoane.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *